latinica  ћирилица
28/01/2021 |  17:59 | Аутор: СРНА

Тегелтија-Штефанек: У рјешавању мигрантске кризе потребна већа солидарност ЕУ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас са специјалним представником за миграције и избјеглице генералног секретара Савјета Европе Драхославом Штефанеком о актуелној ситуацији у БиХ у контексту превазилажења проблема мигрантске кризе, а констатовано је да је у вези с тим проблемом потребна већа солидарност ЕУ.
Састанак у Сарајеву - Фото: СРНА
Састанак у СарајевуФото: СРНА

Штефанек је информисао Тегелтију о претходно одржаним састанцима, као и посјети мигрантским камповима истакавши да је ситуација на терену знатно боља у односу на његова сазнања базирана на медијским извјештајима, саопштено је из Савјета министара.

Тегелтија је истакао да БиХ, као једна од земаља која је посебно погођена мигрантском кризом од четвртог квартала 2017. године, неоправдано носи превелики терет, указавши на потребу веће солидарности ЕУ по овом питању.

Тегелтија је, како се наводи у саопштењу, током састанка истакао опредијељеност Савјета министара на чијем је челу, да у договору са Делегацијом ЕУ настави да пружа максималну подршку у изналажењу рјешења за проблем илегалних миграција које, с обзиром на повећан број инцидената и кривичних дјела, има све више безбједносни карактер.

Саговорници су се усагласили да већа координација и заједничка сарадња свих релевантних институција и безбједносних агенција у региону може значајно допринијети побољшању рјешавања питања илегалних миграција.