latinica  ћирилица
28/01/2021 |  16:16 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Усвојен Нацрт одлуке о ратифакцији споразума о реадмисији са Пакистаном

Савјет министара одлучио је данас да текст споразума о реадмисији с Пакистаном и пратећег протокола упути Парламентарној скупштини БиХ на ратификацију, рекао је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Цикотић је изјавио да исто треба да се уради и у Пакистану, али да ће проћи много времена до реализације реадмисије.

- БиХ је једина у региону потписала такав споразум и за сада само с Пакистаном. Спровођење неће бити лако и једноставно јер није лако идентификовати све особе и направити листу - истакао је Цикотић.

Он је појаснио да и дипломатска представништва у БиХ морају потврдити идентитет свих лица, те да, након усаглашавања листе, процес транспорта подлијеже веома компликованим безбједносним процедурама.

- Од најаве транспорта до реализације може проћи и до три мјесеца. Осим свега тога, један од детаља, ако хоћемо транспортовати рецимо 100 миграната, треба нам 200 специјалаца. Пилот има право погледати у путнике прије лета и рећи да то није сигуран лет и да не жели летјети. И нико га не може натјерати да лети. Много је ствари које треба припремити и урадити - рекао је Цикотић.

Он је истакао да је потписивање споразума с Пакистаном веома значајно јер обесхрабрује мигранте да се крећу ка БиХ.

- Ако успијемо направити споразуме и с Авганистаном, Бангладешом, Египтом и Мароком онда се наш капацитет реадмисије повећава и то је један од елемената квалитетнијег управљања кризом. Неће је ријешити, али ће допринијети бољој контроли - поручио је Цикотић.