latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:02 ⇒ 22:24 | Аутор: СРНА

Вишковић: Одобрено 15,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Компензациони Фонд Републике Српске данас је одобрио 15,5 милиона КМ, од чега за набавку заштитне опреме за здравствени сектор од марта до септембра 12 милиона КМ.
Компензациони фонд (фото: Влада Српске) -
Компензациони фонд (фото: Влада Српске)

Предсједник Управног одбора фонда Радован Вишковић рекао је да ће ова средства бити реализована сукцесивно у два лота по тромјесечним потребама и залихама како би здравствени систем Републике Српске на вријеме имао сву потребну заштитну опрему.

Он је подсјетио да је Компензациони Фонд прошле године у септембру донио одлуку о набавци заштитне опреме за здравствени сектор Републике Српске од септембра до марта ове године.

Вишковић, који је предсједник Владе Републике Српске, рекао је након сједнице УО, да је донесена и одлука да Компензациони Фонд са 2,1 милиона КМ исплати обавезе које болнице у Републици Српској имају према добављачима кисеоника.

- У вријеме пандемије вируса корона у суштини једна од кључних ставки код лијечења ковид пацијената је кисеоник због чега је његова потрошња у болницама неколико десетина пута већа него у нормалним условима функционисања и рада - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Компензациони фонд донио одлуку да са 649.993 КМ помогне Болницу "Младен Стојановић" у Приједору, Болницу Свети Врачеви у Бијељини и Завод "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци за исплату обавеза код проширења болничких капацитета за смјештај ковид пацијената у периоду од новембра до данас.

Вишковић је рекао да је Компензациони фонд Републике Српске донио одлуку и да исплати обавезе на основу Уредбе о ваучерима за помоћ туристичком сектору и угоститељству у Републици Српској у износу од 324.737 КМ закључно са новембром прошле године.

Он је навео да је на основу прошлогодишње уредбе Владе Републике Српске да се хотелијерима и туристичким агенцијама субвенционишу порези и доприноси за три мјесеца у ресорно министарство пристигло 168 захтјева, од чега 99 захтјева у цијелости испуњавају уредбу.

- Врше се одређене провјере и донијели смо одлуку да за 50 пословних субјеката и за око 520 радника који имају уредну документацију и испуњавају све услове по уредби исплатимо 445.074 КМ - истакао је Вишковић.