latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:00 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Додик: Заштитити домаћу пољопривредну производњу

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да ће од министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца тражити да предложи увођење мјера како би била заштићена домаћа пољопривредна производња.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Оправдан је захтјев пољопривредних произвођача и њихових удружења да буду уведени прелевмани на свињско и јунеће месо, а Република Српска је прије пет-шест година покретала овакву иницијативу - рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да је заштита домаће производње омогућена Споразумом о стабилизацији и придруживању и у европској пракси, односно да због нелојалне конкуренције држава која увози месо може да наплати разлику у цијени увођењем такси.

- На страни сам пољопривредника из Републике Српске и Федерације БиХ. Кошарцу ћу предложити, а да ли ће бити усвојено увођење мјера није до њега, нити до нас. Од увођења мјера корист ће имати буџети Српске и ФБиХ и сигурно је да морамо дјеловати заједно - рекао је Додик.

Он каже да Република Српска, као акционар, размишља да тужи Централну банку БиХ, јер постоји дио новца који је основ за емисију КМ.

- Интензивно радимо да добијемо новац са стране, иако га већ имамо. Значајан дио од 750 милијарди евра, који на располагању има ЕУ, је штампан без покрића, а ми не можемо да имамо новац који има реално покриће у еврима који су депоновани у Централној банци БиХ од чега 300 милиона припада Српској која нема право да се одрекне свог новца - рекао је Додик