latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:19 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Додик: Предстоји тежак период, али они који нападају Српску неће успјети (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Београду да сви они који су дигли глас против Срба, Републике Српске и Србије у неком ранијем времену, након побједе предсједника САД Џозефа Бајдена, покушавају да направе исту причу и као раније да сатанизују и окриве Србе.

Додик је указао да је основни циљ политички ударити на Републику Српску и покушати додатно централизовати БиХ.

- Наравно, то ће врло тешко ићи и то морају да знају. Запад ће на крају морати да поштује одређене процедуре. Веома је важно да ми у Републици Српској будемо окупљени и снажни и да наставимо оне послове које смо радили на очувању, прије свега дејтонског Устава, Анекса четири, и у том погледу не може бити никаквих проблема - рекао је Додик.

Додик је рекао да осјећа и зна да предстоји тежак период, али исто тако да не мисли да ће то бити успјешно, јер у Српској постоји тврдо и јасно опредјељење.

- Разговарамо аргументима – вратимо се Дејтонском споразуму, то што сте накарадно урадили мора бити поправљено, а ако хоћете да БиХ функционише, онда се и ми морамо питати - рекао је Додик.

Он је, након сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем, новинарима из Републике Српске рекао да нема функционалне БиХ без учешћа свих равноправно.

- Ми нећемо да спроводимо само бошњачку политику на простору БиХ. Нажалост, они имају велике амбиције, али исто тако мислим да је мир и стабилност неупитна, што се тиче тога - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сви они који су дигли глас против Срба, Републике Српске и Србије у неком ранијем времену су једва дочекали да побиједи Бајден у САД.

- На бази тога су пројектовали себи одређене активности да врате старе позиције да се Срби сатанизују и окриве, како би се на основу тога креирала политика рјешења - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на лажи током рата и тврдњама да су Срби побили 300.000 Бошњака и силовали 60.000 Бошњакиња, направљен политички приступ Америке и западних земаља према Србима и Српској, Србији и Србима у цјелини.

- Сад покушава та иста прича да се направи. Нашим партнерима овдје, представницима дургих народа, прије свега бошњачког, не одговара јака Србија - рекао је Додик, који је подсјетио на ријечи Алије Изебтеговића да је за Бошњаке најбоља слаба Србија, а кад то кажу мисле и Република Српска.

Додик је истакао да је флоскула "функционална БиХ", у којој су само Срби и Република Српска криви зато што она не функционише, потпуно нетачна, те напоменуо да има низ примјера да Бошњаци намјерно стопирају било какве одлуке, чекајући да то ураде странци у име њих.

- У том погледу ни Србија није ништа у бољој ситуацији због острашћених група и појединаца са стране, везано за Косово. Наставиће се озбиљни притисци на том плану - рекао је Додик, указавши на Данијела Сервера и остале лобисте по том питању.

Он је додао да "диже глас" и бивши високи представник за БиХ Кристијан Шварц Шилинг, за којег је рекао да говори свашта, а да ништа није урадио док је био у БиХ на тој функцији, те оцијенио да сви они шире некакав идеализам који нема везе са реалним животом.

Додик је поновио да је БиХ несретна и немогућа земља, а нико не нуди шта је то "функционална".

- Дајте нам реците, молимо вас, у тој вашој БиХ без Републике Српске ће Србима бити боље? Какве нам гаранције дајете? Нећете то никада чути. Веома је јасно да они желе искључиво да доминирају и мајоризирају Србе. Направили су да су некако завршили са Хрватима у БиХ, који су постали драматична мањина и да сада то треба да ураде и са Србима, да Срби спласну, и кроз механизме одлучивања да им смање снагу, а онда ћете лако их истјерати одавде - рекао је Додик.