latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:13 | Аутор: СРНА

Утврђен Нацрт закона о измјенама Закона о безбједности саобраћаја

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске, којим је прецизније прописан и проширен дјелокруг рада Агенције за безбједност саобраћаја у дијелу који се односи на планирање мјера за унапређење и побољшање стања безбједности саобраћаја.
Сједница Владе Републике Српске (фото: Vlada_Srpske ) - Фото: Тwitter
Сједница Владе Републике Српске (фото: Vlada_Srpske )Фото: Тwitter

- С тим у вези, детаљније је уређена примјена процедуре ревизије приликом израде пројектне документације, као и провјера јавних путева са аспекта безбједности саобраћаја - саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби прецизнијег уређења појединих области за које се у пракси указала потреба, као и уређење употребе нових возила у саобраћају.

- С циљем олакшаног и безбједнијег кретања моторних возила прописано је кретање у раскрсници са кружним током, те је допуњена одредба којом се прописују понашања у вожњи која се сматрају насилничком вожњом - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је, с обзиром на то да су учесници у саобраћају постала и лака лична електрична возила, прописана категоризација, услови и начин њиховог кретања на јавним површинама.

- Допуњене су одредбе којим се уређују случајеви у којима се возило може паркирати на тротоару, као и контрола присуства алкохола или опојних дрога у организму код пјешака - наводи се у саопштењу.

Прописани су и трошкови изласка полицијских службеника на лице мјеста ради вршења увиђаја саобраћајне незгоде са мањом материјалном штетом када учесници незгоде одбијају да попуне и потпишу образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди, а трошкове сноси учесник саобраћајне незгоде који захтијева излазак полиције.

Влада Републике Српске прихватила је данас и Информацију о кориштењу електричних аутомобила са приједлогом мјера с циљем повећања броја електричних аутомобила.

Влада констатује да постојећи регулаторни оквир у области директних и индиректних пореза, накнада за набавку, кориштење и регистрацију возила, просторног планирања и инфраструктуре, не омогућава значајније повећање броја електричних аутомобила у употреби, те да је измјеном истих потребно створити олакшице и подстицаје за повећање броја електричних аутомобила у употреби.

Влада Српске задужила је Министарство финансија, Министарство унутрашњих послова, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарство саобраћаја и веза, да у својству обрађивача прописа, свако у оквиру својих надлежности, предложе измјену регулативе ради стварања олакшица за набавку и кориштење електричних аутомобила.