latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:11 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Усвојен План кориштења средстава за развој пољопривреде и села

Влада Републике Српске усвојила је данас План кориштења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села по којем се 53,8 милиона КМ распоређује за подршку текућој производњи, 15,2 милиона КМ за подршку дугорочном развоју и шест милиона КМ за системске мјере.
Сједница Владе Републике Српске (фото: Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Сједница Владе Републике Српске (фото: Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Та средства су распоређена у оквиру укупног износа од 75 милиона КМ аграрног буџета за ову годину.

На сједници је донесена и одлука о одобравању средстава за социјално збрињавање радника у износу од 2.237.702 КМ која ће бити утрошена за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 1.238 радника из 31 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је усвојила и информацију о стању у производњи и пласману јунећег и свињског меса у Републици Српској, коју је припремило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Влада Српске предлаже Савјету министара увођење заштитних мјера на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса на основу Закона о спољнотрговинској политици и на њему заснованих Одлуке о мјерама заштите домаће производње од прекомјерног увоза, те Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ.