latinica  ћирилица
28/01/2021 |  09:34 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Касуповићу три године затвора

Суд БиХ првостепеном пресудом осудио је данас на три године затвора Сенада Касуповића за организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.
Сенад Касуповић - суђење (фото: Суд БиХ) -
Сенад Касуповић - суђење (фото: Суд БиХ)

Предсједавајући Судског вијећа Мирсад Стрика рекао је да је одлука Суда заснована на релевантним доказима који су изнесени током судског поступка.

Образлажући пресуду, Стрика је навео да је оптужени 12. јула 2013. године, са сарајевског аеродрома отпутовао за Истанбул, те илегално прешао у Сирију да се бори у такозваној "Исламској држави", која је 30. маја 2013. године проглашена терористичком организацијом.

- Суд је ван разумне сумње утврдио да је оптужени Касуповић, под именом Муатесим, постао припадник терористичке групе којој је пружао помоћ и учествовао у терористичким активностима с циљем промјене уставног поретка и свргавања легитимне власти - изјавио је Стрика.

Судија је рекао да је заштићени свједок "С-3" у свом исказу навео да је Касуповића под именом Муатесим упознао са Ибром Ћуфуровићем, да га је касније виђао на стражама, у борбама и у маскирној униформи.

Стрика је подсјетио да је једна повратница из Сирије изјавила да је Касуповића виђала више пута и да је био рањаван, док је друга рекла да је оптужени био рањен од мине, након чега се предао "курдској војсци".

Он је навео да записник Агенције за истраге и заштиту БиХ од 29. маја 2019. године потврђује да је на снимцима који су вјештачени, изоловано лице на којем се препознаје оптужени Касуповић.

- Нема дилеме да је ван разумне сумње потврђен идентитет оптуженог, што је довољан основ да се ван разумне сумње утврди да се оптужени борио за "Исламску државу" - рекао је Стрика.

Иако је Судско вијеће утврдило да је оптужени био борац и да је учествовао у терористичким активностима борећи се у јединици "Бејт командос", која је касније промијенила назив у "Ал акса", ипак није утврђено да је он учествовао у неким борбама.

Вијеће је у одмјеравању казне као отежавајућу околност навело дужину боравка од шест година у Сирији, а као олакшавајућу чињеницу да оптужени раније није осуђиван и да је отац двоје малољетне дјеце.

Суд је Касуповићу продужио мјере притвора до упућивања на издржавања казне, а који може трајати најдуже девет мјесеци.

На ову пресуду постоји могућност жалбе