latinica  ћирилица
28/01/2021 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: У години короне ниједан шумско-дрвни сортимент није пропао

Шумско газдинство "Приједор" једно је од ријетких у Српској које је у години вируса корона у цјелости испунило, а и пребацило и план сјече и план узгоја, и четврту годину заредом остварило најбоље резултате од свих газдинстава предузећа "Шуме Републике Српске", рекао је директор приједорског газдинства Саша Бурсаћ.
Приједор - ШГ Приједор - Бурсаћ - Фото: СРНА
Приједор - ШГ Приједор - БурсаћФото: СРНА

- У 2020. години било је заустављено тржиште због затворених граница, био је отежан пласман и унутар земље, али је наша највећа сатисфакција да нам није пропао ниједан једини шумско-дрвни сортимент, иако смо сасјекли све што смо планирали, чак и више од тога - рекао је Бурсаћ Срни.

Због постигнутих резултата, као и чињенице да висина плата у овом газдинству није мијењана 20 година, приједорско газдинство тражило је повећање цијене рада и за прошлу и за ову годину са 130 на 150 КМ, које би се могло сервисирати трећином своје добити, али управа и надзорни одбор нису одобрили.

- Морамо остати у оквиру јавног предузећа, али функционисање по систему спојених посуда није добро. Строго водимо рачуна о сваком фенингу и уз домаћинско пословање свака фирма може добро пословати, нарочито ми који користимо природни ресурс којег имамо довољно и који је обновљив - оцијенио је Бурсаћ.

Он је навео да приједорско газдинство има и бројне специфичности, а на првом мјесту разуђеност у организационом и територијалном смислу, са једном дирекцијом, пет шумских управа, у шест локалних заједница и са десетинама километара међуентитетске линије разграничења, као и рад на дубоким земљиштима и рад са ниже вриједним сортиментима са просјечном цијеном од 87 КМ по метру кубном.

Бурсаћ је додао да су отворени и према Градишци и Бањалуци и имају велики број извозних путева од којих многи пролазе кроз минска поља, а њима пролазе шумокрадице, те их је тешко хватати.

- Некада успијевамо заједно са федералним и са институцијама Унско-санског кантона урадити заједничке акције, а некада не. У питању су сложене процедуре и док их спроведемо, шумокрадице то у међувремену чују, па одмах или редукују активности или се пребаце на други терен. Ипак, штете су сведене на минимум - неколико десетина кубика - појаснио је Бурсаћ.

Према његовим ријечима, ШГ "Приједор" са 230 запослених није претрпано радницима, плата се исплаћује од 2. до 4. у мјесецу за претходни мјесец, обавезе се редовно измирују, а некад се није могла здравствена књижица овјерити, дуговања и потраживања су приближно истог износа и нема неплаћених фактура старијих од мјесец дана.

- Кад сам прије четири године преузео дужност, затекла ме фактура од 965.000 КМ за овај простор, као и бројни дугови према добављачима, извођачима, радницима и држави. За годину и по постали смо ликвидни, а за двије и по године и стабилни, без дугова, са исплаћеним просторима и обавезама према свима - навео је Бурсаћ.

Он је напоменуо да су у потпуности обновили возни парк и тако уштедјели огромне трошкове одржавања старих возила.

ШГ "Приједор" је у посљедње четири године изградило или реконструисало десетак мостова и више од 30 километара шумских камионских путева којима могу ићи и мала возила, јер без праве шумске комуникације нема ни праве експлоатације.

Бурсаћ, који је инжењер шумарства, а 13 година раду у ШГ "Приједор", сматра да изванредним резултатима газдинства доприноси и то што више времена проводи на терену, па очекује од управе да им због континуитета у резултатима дозволи више повремене радне снаге и да више уважи њихово мишљење када је ријеч о купцима сортимената.

- Ми немамо право гласа ни у расподјели сортимената и уговарању, па не можемо ни испоштовати неке локалне дрвопрерађиваче зато што постоје приоритети које одређује управа - закључио је Бурсаћ