latinica  ћирилица
28/01/2021 |  08:42 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Тим научника у Вухану истражује поријекло вируса корона

Тим Свјетске здравствене организације изашао је из карантина и сада почиње истрагу на терену о поријеклу вируса корона у кинеском граду Вухану.
Вухан (AP Photo / Arek Rataj) -
Вухан (AP Photo / Arek Rataj)

Научници ће разговарати са људима из истраживачких института, у болницама, на пијацама морских плодова повезаних са првом појавом вируса корона.

Њихова истраживања ослањаће се на доказе кинеских званичника. Истраживање на терену услиједило је послије вишемјесечних преговора између СЗО и Пекинга.

Професор Дејл Фишер, предсједавајући специјалног тима СЗО, рекао је Би-Би-Сију како се нада да ће свијет ово гледати као научну посјету.

- Овдје се не ради о политици или да некога окривимо, већ да се дође до сржи ствари једног научног питања - рекао је Фишер.

Он је додао да већина научника вјерује да је овај вирус дјело природе.

Холандски вирусолог и члан тима Марион Копманс рекла је у интервјуу за Си-Ен-Ен да су очи свијета усмјерене на овај истраживачки рад.

Група сачињена од 13 експерата допутовала је у Вухан 14. јануара и данас је окончала двоседмични карантин. За вријеме боравка у карантину чланови тима су били у контакту са кинеским научницима.

Вирус корона први пут је детектован у Вухану крајем 2019. године, али Пекинг тврди да је могуће да не потиче баш из Кине.

Првобитно се вјеровало да је вирус потекао са пијаце у Вухану на којој се продају егзотичне животиње за исхрану. Вјерује се да је овдје вирус "скочио" са животиња на људе, преноси Би-Би-Си.