latinica  ћирилица
27/01/2021 |  22:15 ⇒ 22:16 | Аутор: СРНА

Словенија се задужила за пола милијарде евра

Словенија се данас на међународном финансијском тржишту задужила за 500 милиона евра путем државних обвезница са шездесетогодишњим доспијећем, што је најдужа рочност до сада, објавило је словеначко Министарство финансија.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

Услови задуживања су у рангу земаља попут Француске и Белгије.

То је друго овогодишње издање државних обвезница, након што је почетком јануара Словенија издала десетогодишње обвезнице у вриједности од 1,75 милијарди евра.

Укупно је Словенија под повољним условима ове године осигурала 2,9 милијарди евра дугорочног финансирања за потребе државног буџета, у складу са владиним програмом финансирања.

Новим задуживањем отплаћено је и 1,65 милијарди евра већ доспјелог дуга и камата, а до краја ове године доспијева додатних 1,95 милијарди евра дуга, подаци су Министарства финансија.

Према посљедњим процјенама Министарства, словеначки јавни дуг ће до краја године због повећаних буџетских потреба достићи 37,7 милијарди евра, односно 82,4 одсто БДП-а, али ће трошак камата на тај дуг пасти за 0,1 постотни бод, на 1,6 одсто БДП-а, због повољног кредитног рејтинга и ниских каматних стопа.