latinica  ћирилица
27/01/2021 |  14:33 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

У Омјајкону "отопли" на минус 50 степени (ВИДЕО)

У најхладнијим руским градовима у Сибиру и на Далеком истоку мјештани сматрају да је захладило тек када температура падне испод минус 50 степени Целзијусових.
Ојмјакон - Русија - Фото: Тwitter
Ојмјакон - РусијаФото: Тwitter

Најхладнији градови у Русији су Ојмјакон, Верхојанск, Воркута и Нориљск.

Хладноћа при којој се жива на термометру спусти 40 степени испод нуле није ништа необично, с тим што климатски зима стиже већ у октобру и траје до маја наредне године, а снијег се ни љети не истопи.

У Нориљску проблем није само хладноћа, већ и јаки вјетрови који дословно обарају с ногу, наводи "Руска ријеч".

- Хладноћа се осјећа на минус 30 до минус 35 /ако нема вјетра/, а на температури од минус 45 степени и нижој то је већ права студен - истиче Јана Леушева, фотограф из Нориљска.

У Нориљску вјетар снижава температуру на око минус 60 степени Целзијусових. Мјештани носе терморубље и топле комбинезоне и остају код куће кад год могу.

При температури нижој од минус 45 степени Целзијусових, ученици од првог до осмог разреда ослобођени су похађања наставе, док то за оне из старијих разреда не вриједи.

- Када се температура спусти до минус 50 - кажемо да је отоплило, а рачуна се да хладноћа почиње на температури испод 60 степени - објашњава Илген Аргистахов из Ојмјакона у Јакутији, најхладнијем мјесту на Земљи на којем живе људи.

Ту је 1933. године забиљежена рекордно ниска температура од минус 67,7 степени Целзијусових.

На југу Сибира је знатно "топлије" него на сјеверу.

- Код нас се зими температура углавном спусти на минус 20 до минус 40 степени... Мени постаје хладно на минус 30 - каже Марина Крилова из града Кемерева.

У Кемереву на минус 30 степени Целзијусових дјеца иду у школу, а сви остали нормално раде.

У Москви је зими много "топлије" него у Сибиру и на Далеком истоку. Обично се температура не спишта испод минус 20 степени Целзијусових, при чему је у центру града топлије него на периферији.

Међутим, мећаве затрпавају путеве, а влажни вјетар пробија до костију.

- Обично је стварно хладно на температури испод минус 15 - каже Дарја Соколова из Москве, али објашњава да, "без обзира на вријеме, увијек иде у шетњу."