latinica  ћирилица
27/01/2021 |  14:21 | Аутор: СРНА

Зељковић: Тешко говорити о тачном датуму доласка вакцине

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље неповољна, те да је тренутно тешко говорити о датуму када би вакцине требале да стигну у Републику Српску и БиХ путем ЕУ механизма.
Спутњик вакцина (Фото: Sputnik) -
Спутњик вакцина (Фото: Sputnik)

Зељковић је рекао да од Министарства цивилних послова у Савјету министара очекује информацију која вакцина и када ће стићи, те напоменуо да проблем представља, као и у цијелом свијету, испорука која је већ уговорена и плаћена.

- У овом сегменту не можемо тврдити који је то датум када је ријеч о набавци преко ЕУ, али и ни кроз Ковакс механизам. Очекујемо да руска вакцина стигне крајем фебруара, кроз директну набавку коју врши Република Српска - рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да Институт "улази у процес едукације здравствених радника за вакцинацију, како би се спремно дочекао долазак вакцина".

Зељковић је напоменуо да су у БиХ стигли и фрижидери, по један за Републику Српску и Федерацију БиХ, који могу да подрже температурни режим од минус 90 до минус 60 степени, што има велики значај за чување вакцине произвођача "Фајзер".

- Институт је већ расписао позив за набавку комбинованих фрижидера и замрзивача за температурни режим од минус 25 до минус 10 и од два до осам степени - рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, епидемиолошка ситуација у Српској је и даље неповољна, те је забрињавајуће развијање средње тешке и тешке клиничке слике код особа које су позитивне на вирус корона, јер овакву клиничку слику развија и одређен број млађих.

- Свједоци смо и случаја у Хрватској прије неколико дана, гдје је преминуло дијете од 11 година, и то је најтежи аларм који треба свима да нам се укључи када је ријеч о ширењу вируса корона - рекао је Зељковић.

Зељковић је истакао значај да се у борби против вируса корона грађани придржавају епидемиолошких мјера, те да се мјере комбинују са вакцинама, када почне вакцинација.