latinica  ћирилица
27/01/2021 |  12:48 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Обиљежен Међународни дан сјећања на жртве холокауста

Полагањем вијенаца на јеврејско спомен-обиљежје на Новом гробљу у Бањалуци данас је обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста.
Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Полагање вијенацаФото: РТРС

Вијенце су положили представници Јеврејске општине Бањалука, изасланици предсједника Републике Српске, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници Вијећа народа, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, те Друштва српско-јеврејског пријатељства.

Члан Предсједништва Јеврејске општине Бањалука Александра Стевандић рекла је да његовањем културе сјећања жртве Холокауста никада не могу бити заборављене и да се на тај начин може спријечити да се у будућности тако нешто не понови.

- Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежава се свуда у свијету од 2005. године када су УН донијеле резолуцију. Од тада се у свим јеврејским општинама у свијету одржавају различите активности, едукативног, културног карактера којима се упознају нове генерације и чији је циљ да се те жртве никада не забораве - рекла је новинарима Стевандићева.

Душан Павловић из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих рекао је да је овај дан вјечна опомена свим генерацијама на опасност од тоталитарних и радикалних идеологија.

Он је напоменуо да је у извођењу и планирању уништења европских Јевреја било омогућено да се у НДХ, кроз државни план, направи геноцид над Србима, те да заједничка жртва два народа обавезује да чине све што могу да спријече носиоце радикалних идеја да дођу у ситуацију да понове злочине из прошлости.

Према његовим ријечима, то је данас нарочито важно због ситуације гдје постоје константни примјери говора мржње, србофобије, дехуманизације српског народа на сличан или исти начин како је то рађено 1941. године или за вријеме ратова деведесетих година прошлог вијека.

- У том смислу и Влада Српске, поштујући међународне норме, обиљежава 22. априла сјећање на тростуки геноцид у НДХ, истовремено поштујући и данашњи Међународни дан сјећања на жртве Холокауста - навео је Павловић.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН-а.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и вјерске мржње заснованих на предрасудама.

На тај дан 1945. године, јединице совјетске армије ослободиле су највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц са 7.500 затвореника.