latinica  ћирилица
27/01/2021 |  11:50 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Бранковић: Нестручно вјештачење потписа гласача у Сребреници и Добоју

Директор бањалучког Форензичког центра за вјештачење докумената Дане Бранковић рекао је да је вјештачење спорних потписа гласача у Добоју и Сребреници урадило нестручно лице, које није дипломирани инжењер графичке технологије.
Дане Бранковић - Фото: РТРС
Дане БранковићФото: РТРС

Бранковић, који је и вјештак за документе и инжењер графичке технологије, изјавио је како нема везе ако тај вјештак, који је радио на потписима, има статус експерта за вјештачење докумената и ради у државној институцији, а завршио је неки интерни и кратки курс који нигдје јавно није верификован.

Он је рекао да је недопустиво да неко за, на примјер, 12 дана добије статус експерта, те напоменуо да у Федерацији БиХ нема ниједног дипломираног инжењера графичке технологије који је вјештак за документа.

- Ако није урадио вјештачење по правилима струке, онда је његов налаз урађен на недозвољен и нестручан начин, те као као такав не може производити никакво правно дејство. Дакле, у налазу нису приказане, рецимо, чињенице које имају своју опредјељујућу доказну снагу - рекао је Бранковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Бранковић је поручио да стране у спору треба да траже од ЦИК-а записник вјештака који се бавио потписима.

- Предлажем да се нашем центру достави тај записник па да се конкретно изјаснимо о присутној нестручности у налазу вјештака - рекао је Бранковић.

Он је поновио да лица која немају стручну легитимацију не могу тумачити аутентичност спорних потписа у записницима са локалних избора у БиХ у Добоју и Сребреници.

- Да би се то стручно обавило потребно је достављање оригиналног записника са тих бирачких мјеста, јер се у његовој фотокопији не може утврдити технолошка аутентичност спорног потписа, односно да ли је изведен хемијском оловком, има ли на полеђини избочење по линији писања и слично. Ако вјештак није имао оригинални записник већ фотокопију, онда се не може вјештачити - појаснио је Бранковић.

Он је додао да је вјештаку у смислу исправног рада требало доставити три до пет докумената са неспорним потписима познатих скриптора, у овом случају гласача, који су настали у "нормалним", "вањским" условима писања.

Када је ријеч о утврђивању аутентичности потписа, Бранковић је рекао да је потребно много времена и рада, а за, на примјер, педесетак спорних потписа у Сребреници, и до 60 радних дана.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ недавно је поништила изборе у Сребеници и Добоју, који су одржани 15. новембра 2020. године.

ЦИК је донио одлуку о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница, за ниво начелника и Скупштине општине.

Избори су поништени и на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

ЦИК је, између осталог, образложио да су на плану гласања у ове двије општине забиљежене бројне малверзације, те да су графолози утврдили неправилности и кривотворење када је ријеч о потписима гласача.