latinica  ћирилица
27/01/2021 |  09:44 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Ђајић: Забрињавају тешке клиничке слике код младих

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је Срни да се у посљедње вријеме јављају млади људи заражени вирусом корона са тешким клиничким сликама, те да се крајем фебруара и почетком марта очекује нови талас пандемије и повећање броја обољелих.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

Ђајић је рекао да су дружења током протеклих празника довела до већег броја заражених, те да је на УКЦ-у свакодневно више од 100 пацијената на прегледима, а на лијечењу се задржи 20, 30, некад и више.

- Пандемија није стала, а упозорења најрелевантнијих свјетских стручњака говоре да долази нови талас пандемије крајем фебруара и у марту и сви се морамо спремити за такво нешто - напоменуо је Ђајић.

Као веома битно Ђајић је навео да грађани остану посвећени поштовању мјера, да носе маске, држе дистанцу, а социјалне контакте сведу на минимум.

- Оно што нас забрињава јесте да су ово сада тешке клиничке слике, те да долазе млади пацијенти који тешко оболе - нагласио је Ђајић.

Ђајић је навео да и даље има многобројних примјера у Републици Српској гдје изостаје одговорност појединаца, да су угоститељски објекти пуни гостију без маски, те да је на таквим мјестима ширење вируса неминовно.

- То је разочарење за здравствене раднике, који улажу огромне напоре у борби против пандемије и које свакодневно при доласку на посао дочекују пуне чекаонице заражених пацијаната - додао је Ђајић.

Ђајић је позвао грађане да се одазову вакцинацији чим вакцина против вируса корона дође у Републику Српску.

- Чињеница је да се неће одмах моћи вакцинисати сви, због чега је посебно важно да поштујемо мјере. Доказано је да нећемо обољети ако носимо маску и држимо дистанцу и најбољи примјер за то су наши здарвствени радници, који годину дана раде са ковид пацијентима, а нису обољели јер поштују мјере - рекао је Ђајић.

Ђајић је подсјетио да је цијелу прошлу годину на УКЦ-у обиљежио мукотрпан и тежак рад, али да су заједничким радом свих запослених и сарадњом са институцијама Републике Српске дошли до одличних резултата, који су у нивоу најразвијенијих држава у Европи и свијету.

Он је додао да је тај рад крунисан Ореденом заставе Републике Српске са златним вијенцем, који је УКЦ-у додијелила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Дана Републике.

Ђајић је навео да је током прошле године у УКЦ-у прегледано око 15.000 пацијената који су били позитивни на ковид 19 или се сумњало на вирус, док је око 3.000 задржано на лијечењу.

- Морам да похвалим да је проценат преживљавања пацијената хоспитализованих од ковида 19 на свјетском ниову, нарочито код пацијената који су били на респиратору, гдје је преживљавање било изнад 40 одсто - истакао је Ђајић.