latinica  ћирилица
27/01/2021 |  07:50 ⇒ 07:51 | Аутор: СРНА

Наставак обновљеног суђења за злочине у логору "Силос"

Пред Апелационим вијећем Суда БиХ данас би требало да буде настављен обновљен судски процес против осам оптужених за ратне злочине против српског цивилног становништа и ратних заробљеника у логору "Силос" у Тарчину, магацину касарне "Крупа" у Зовику и Основној школи у Хаџићима, првостепеном пресудом осуђени на укупно 60 година затвора.

Суд БиХ је 5. јула 2018. године осудио Мустафу Ђелиловића, као предсједника Скупштине општине Хаџићи и предсједника Кризног штаба, касније Ратног предсједништва општине Хаџићи и Незира Казића, команданта 9. Брдске бригаде такозване Армије РБиХ, на казну затвора у трајању од по десет година.

Начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан Кризног штаба, касније Ратног предсједништва општине Хаџићи Фадил Човић и управник логора "Силос" Бећир Хујић осуђени су на по осам година затвора.

У својству једног од замјеника управника логора "Силос" те управника логора у магацину касарне "Крупа" на седмогодишњу затворску казну осуђен је Шериф Мешановић, а казна затвора од шест година изречена је активном полицајцу СЈБ Хаџићи и командиру Полицијске станице Пазарић Мирсаду Шабићу, те управнику логора "Силос" Халиду Човићу.

Стражар у логору "Силос" Нермин Калембер, првостепеном пресудом Суда БиХ осуђен је на пет година затвора.

Апелационо вијеће је у јуну 2019. године укинуло првостепену пресуду и наложило поновљено суђење које је започело у септембру 2019. године.

С обзиром да се ради о предмету са већим бројем оптужених, рочишта се нису одржавала од почетка епидемије вируса корона. Суд БиХ је саопштио да су опремили једну судницу у којој ће се моћи наставити и ови предмети.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.