latinica  ћирилица
26/01/2021 |  19:22 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Ко је одговоран за забрану извоза крушака у Русију? (ВИДЕО)

Федерална служба за ветерину и фитосанитарну контролу Руске Федерације на свом интернет сајту објавила је информацију о привременој обустави извоза крушке са територије Републике Српске. Информација још није званично потврђена, а у ресорном министарству и Републичком инспекторату поручују да су спремни да одговоре на сва питања и доставе податке којима располажу, како би ова ситуација била што прије превазиђена.
Крушке - Фото: илустрација
КрушкеФото: илустрација

У новембру 2020. године од фитосанитарне инспекције Руске Федерације у Републику Српску су због присуства карантински штетног организма гљивице Monilinia fructicolе враћене три пошиљке крушке.

- Предузели смо све мјере да се та пошиљка стави под контролу и врати. Након враћања наведених пошиљки у новембру, из Републике Српске у Руску Федерацију извезено је још 80 пошиљки крушке - рекао је Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Извршен је детаљан фитосанитарни преглед спорних пошиљки. На основу резултата лабораторијских анализа није потврђено присуство Monilinia fructicolе.

- Република Српска је у сезони рода у 2020. години у Руску Федерацију извезла 229 пошиљки разних врста воћа, од чега је 167 пошиљки крушке и, изузев три спорне пошиљке, није било случајева њиховог враћања. Такође, у сезони рода за 2019. годину у Руску Федерацију извезено је 529 пошиљки воћа, гдје ниједна пошиљка није враћена. Ми разумијемо руску страну која штити свој домаћи производ, али с обзиром да осим ове три пошиљке ниједна није враћена, надамо се да је ријеч о појединачном случају или неспоразуму - истакла је портpаролка Инспектората Душанка Николић.

У Српској се од 2016. године редовно проводи програм посебног надзора над присуством карантинског штетног организма Monilinia fructicola - узрочника америчке смеђе трулежи. Овим програмима до сада није утврђено присуство овог организма на плодовима крушке у Српској.