latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:17 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

"Варајети" објавио антисрпски памфлет умјесто рецензије филма

Филмски портал "Варајети" објавио је антисрпски памфлет поводом филма "Дара из Јасеновца", који ће ускоро почети да се приказује у америчким биоскопима.
"Варајети" објавио антисрпски памфлет умјесто рецензије филма "Дара из Јасеновца" - Фото: Screenshot
"Варајети" објавио антисрпски памфлет умјесто рецензије филма "Дара из Јасеновца"Фото: Screenshot

Умјесто рецензије филма, како пише у наднаслову, аутор покушава да наметне тезу према којој Срби, говорећи о убијеним сународницима у усташким логору смрти, наводно, правдају своју експанзионистичку политику?!

Филм, који се бави искључиво догађајима који су судски доказани и за које постоје свједочења, аутор у "Варајетију" означава као циничну српску пропаганду против својих сусједа?!

У тексту који, због агумената и тона писања, личи на памфлет који су новинару послале неке хрватске десничарске организације забринуте због чињенице да је филм уопште снимљен, режисер Предраг Антонијевић оптужен је да је направио пропагандно дјело.

Мада ни аутор политичке рецензије "Варајетију" не спори постојање усташких злочина, концлогор Јасеновац ни побијене Србе, у тексту се покушава оспорити умјетнички разлог филма, али не аргументима који би показали да је остварење лоше, већ оптужујући аутора да је искористио жртве и злочине да би направио пропаганду.

Без имало обзира, оптужујући Србе да користе своје жртве за политичку промоцију, писац овог памфлета, препричавајући фабулу филма, настоји да докаже како је и заплет, иначе препун страдања усташких жртава, у контексту пропаганде.

Поставља се питање да ли би аутор исте аргументе користио и да је ријеч о филму о Холокаусту који није снимио српски режисер? Да ли би ишао тако далеко да оптужи, рецимо, Израел да, говорећи о Холокаусту и убиствима у Аушвицу, настоји да заради политичке поене?

Искористити филм о злочинима над дјецом, који су се догодили у усташкој држави, за обрачун са "српским национализмом" - аргумент је који користе само хрватски десничари. И то неоусташког сентимента.

Политички памфлет објављен у "Варајетију", који се квалитетом филма бави тек површно, не износећи ништа о филмском језику што би дифамирало сам квалитет овог остварења, очито је наручен из круга оних који су се јако забринули због чињенице да је филм откупио моћни амерички дистрибутер, да ће га прво гледати америчка публика, као и због велике пажње коју филм изазива у медијима.

У наводној рецензији, која се бави српском политиком, филм "Дара из Јасеновца" оптужен је за антихрватске и антикатоличке намјере.

На самом почетку текста аутор напомиње да постоје дискусије о томе зашто се уопште више прави толико филмова о Холокаусту?!

Наслов овог памфлета који гласи "Филм о Холокаусту са упитним намјерама" може се пренијети најбоље на сам текст, чије су намјере слабо сакривене - то је покушај да се филм о геноциду над дјецом из доба Независне Државе Хрватске унапријед означи као српска пропаганда.

Почетак овог памфлета почиње тврдњом да је ријеч о проријеђеној пропаганди која се цинично користи за гурање упитне (српске) агенде.

Ни мањег текста ни веће гадости. Чак и за намјенски (наручени) памфлет, какав је овај који потписује "филмски критичар" Џеј Вајсберг.

Неки неупућени амерички љубитељ филма могао би бити збуњен неуобичајеним контекстом у који се ставаља филм о геноциду из Другог свјетског рата, али за оне који сваки дан читају исте агументе у десничарским хрватским медијима нема никаквог изненађења.

Неки кругови у Католичкој цркви у Хрватској и негатори усташког геноцида препознали су се у "Дари из Јасеновца" и видјели бруталан одраз злочиначке прошлости оних које данас горљиво бране, па су одлучили да реагују док филм још није дошао у биоскопе.

Њихове прљаве руке, перфидно и бешћутно, пере "Варајети" кроз перо свог филмског критичара чије ријечи изгледају као добро научене фразе из ревизионистичког вокабулара оних који данас у Хрватској бране "За дом спремни!" као "стари хрватски поздрав".

Но пасаран! (Неће проћи)