latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:23 ⇒ 14:24 | Аутор: РТС

Вулин о прислушкивању: Таква злоупотреба система никада више се не смије поновити

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да је Министарство унутрашњих послова Србије по налогу Тужилаштва за организовани криминал спровело истрагу о прислушкивању предсједника Републике Александра Вучића и додао да сматра да су у тој истрази чињенице о прислушкивању предсједника учињене несумњивим.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

- Све даље је на надлежном тужилаштву, квалификација дјела, брзина даљих радњи и то је нешто што ће у наредном периоду радити Тужилаштво за организовани криминал. Ја имам велико поштовање и повјерење у тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића да ће на најбољи начин тумачити чињенице које смо му доставили" - рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Јавност ће, како је рекао, бити информисана о сваком кораку у складу са законом, саопштио је МУП.

- Као министар унутрашњих послова и неко ко је формирао Радну групу која се бавила истрагом у случају прислушкивања предсједника, могу да кажем да се таква злоупотреба система никада више не смије поновити, не само када је у питању предсједник Александар Вучић и његова породица, већ било који грађанин наше земље. Наш задатак је да сачувамо систем од злоупотреба и људи који такве злоупотребе могу да чине - истакао је Вулин.

Вулин је навео да ће истрага рећи о мотивима прислушкивања и да ће надлежни правосудни органи то цијенити, али да он сматра да је предсједник прислушкиван из политичких разлога.

- Предсједник Александар Вучић се бави политиком, он није бизнисмен, не бави се никаквим парама, не комуницира на било који начин са људима са којима не би требало. Када њега слушате ви га слушате само из политичких разлога, не може бити ништа друго - оцијенио је Вулин.

Када слушате чланове породице предсједника, како је рекао, "то можете да радите искључиво из најнижих побуда, само зато што вам смета политичка стабилност земље коју је Александар Вучић изборио".

- Он је осјетљив на своју породицу као свако од нас и наравно да га то највише погађа и боли. Када то почнете да дирате ви знате зашто то радите. Рано је да говорим о мотивима, али не могу да замислим мотив који није веома злонамјеран према Александру Вучићу и Србији - рекао је Вулин.

Поновио је да је Министарство унутрашњих послова Србије урадило оно што је у складу са законом требало да уради, предало је све релевантне чињенице Тужилаштву за организовани криминал и очекује даљи став надлежног тужилаштва.

- Никада се ово више не смије поновити никоме. Србија је озбиљна, уређена земља, у којој се поштује закон и зато и када се десе овакве ствари оно што је добро, јесте што се то дозна, препозна и што нико неће остати без одговарајуће казне за своје понашање - поручио је Вулин.

Одбор: МУП да достави извјештај о прислушкивању предсједника Србије

Одбор за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије усвојио је приједлог чланова тог одбора да МУП у што хитнијем року достави извјештај о прислушкивању предсједника Републике Александра Вучића.