latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:47 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Приоритет изградња пута према Каштијељу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Шековићима да је рјешавање регионалног пута према Каштијељу приоритет за развој ове локалне заједнице, те да очекује да ове године почне његова изградња.
Шековићи - Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Шековићи - Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Мислим да ће његова изградња почети у току ове године, а завршетак ће зависити од грађевинске сезоне и од тога колико посла треба да се уради - појаснио је Чубриловић послије састанка са начелником општине Миладином Лазићем и предсједником Скупштине Дејаном Василићем.

Како је локално руководсто пренијело предсједнику Народне скупштине, на тај пут је ослоњено више од 60 одсто становиштва које живи на селима, те је најближи правац према аеродрому и сусједним општинама из Федерације.

Чубриловић је рекао да су проблеми ове локалне заједнице слични онима које имају и друге у Републици Српској.

Он је навео да је рјешавање питања инфраструктуре везано и за републичку власт и за институције које ће сигурно бити на услузи овој локалној заједници.

Као добру околност, Чубриловић је навео то да ова општина није презадужена, да има могућност да кроз репрограме и нова кредитна задужења ријеши многа питања као што су вода, која плави одређен простор на улазу у Шековиће, као и регионални пута према Каштијељу, који је већ ушао у репорограм.

Он је захвалио начелнику, који је, како је навео, показао инвентивност и жељу за сарадњу са институцијама које треба да донесу пресудне одлуке и капитал на овај простор.

Чубриловић је навео да капитал на овај простор није могуће донијети само се ослањајући на буџет јер то није довољно, али када се ослања на укупно привреду и у регији и у општини онда се може очекивати успјех.

- Важно је да сам био са људима који имају идеје и приједлоге за рјешавање појединих проблема када је ријеч о инфраструктури, пројектима и о запошљавању, али и о повратку становништва које је некада живјело на овом простору - рекао је Чубриловић новинарима.

Лазић је подсјетио да општина Шековићи спада у изразито неравијене општине и да су данас разговарали о пројектима који би могли да помогну у њеном развоју, а од суштинске су важности за овај крај.

Он је навео да је било ријечи о проблему са "Електро Бијељином", али није прецизирао о чему се ради, као и о вишедеценијском пројекту, путном правцу према Каштијељу који је од важности за општину, а још није ријешен.

Ријеч је о путу дужине 13 километара, а инвестиција би, како је рекао Лазић, требало да буде око 15 милиона КМ. "Добили смо увјерења да ће се Чувбриловић заложити за рјешавање тих пројеката", рекао је Лазић.

Он је додао да су разговарали и о репрограму постојећих кредита да би се општина у наредном периоду могла задужити због реализације одређених инвестиција, јер су досадашња била "искључиво потрошачка".

- Добили смо добре савјете од Чубриловића и кренућемо у реализацију тих пројеката - додао је Лазић и истакао да је овај крај велики потенцијал, али је запуштен јер нема ријешену путну инфраструктуру.

Чубриловић и Лазић данас су положили вијенце на спомен-обиљежје палим борцима у Шековићима и посјетили спомен-собу гдје се предсједник Народне скупштине уписао у књугу утисака.