latinica  ћирилица
26/01/2021 |  12:04 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Павловић: Министарство просвјете да учествује у санацији зграде гимназије

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је данас да је Министарству просвјете и културе Репубике Српске упућен допис да размотре начин финансирања оштећења зграде приједорске Гимназије насталих у земљотресу, након што је град финансирао хитну санацију крова тог објекта.
Далибор Павловић - Фото: СРНА
Далибор ПавловићФото: СРНА

- Још нисмо добили адекватну информацију да ли и када ће ресорно Министарство почети да финансира санацију штете. Ових дана ћемо поново ступити у контакт са Министарством да видимо постоје ли намјере, па да заједничким снагама покушамо да то ријешимо - рекао је Павловић новинарима у Приједору након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Павловић је подсјетио да је кров Гимназије саниран дан након земљотреса чиме је спријечено прокишњавање и додатна штета, а то је финансирао град.

- Настава у другом полугодишту одвија се само у приземљу гдје има шест учионица, а како у поподневној смјени има седам одјељења, тако се за по једно одјељење сваке седмице организује онлајн настава - навео је Павловић.

Према његовим ријечима, Комисија за процјену штете од земљотреса до сада је прегледала 170 објеката од укупно пријављених 450.

- У градској зони нема објеката који нису условни за становање, то јесте којима је конструкција тако нарушена да постоји опасност за становање. Када је ријеч о сеоском подручју, у насељима Марини, Велико Паланчиште и Горњи Орловци, за сада, постоји укупно 10 објеката којима је нарушена конструкција, односно носиви зидови и греде. Комисија је утврдила да, по њиховом мишљењу, нису условни за становање, након чега ће грађевинска инспекција изаћи на терен и донијети адекватно рјешење - навео је Павловић.

Он је најавио да Комисија наставља рад на терену и радиће све док не прегледа све што је пријављено.

- Тада ћемо имати и потпуну информацију о штети - рекао је Павловић.

Хрватску је 29. децембра погодио снажан земљотрес, јачине 6,3 степена по Рихтеру. Епицентар је био три километара од Петриње, а потрес се осјетио у региону.