latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:08 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Ђурђевић предсједник Скупштине у Бијељини (ВИДЕО)

На конститутивној сједници Скупштине града Бијељина за предсједника Скупштине изабран је Александар Ђурђевић из СНСД-а.
Бијељина - Скупштина - Фото: РТРС
Бијељина - СкупштинаФото: РТРС

Потпредсједници су Миленко Митровић из Покрета за Бијељину и Мустафа Градашчевић из СДА.

Дејан Благојевић из СДС Семберије, у наредне четири године биће генерални секретар Скупштине.

Приликом гласања за Ђурђевића, 22 одборника су гласала за, док је осам било против његовог избора.

- Ја сам човјек компромиса, а не сукоба и нема ниједног разлога да немамо одличну сарадњу, а на корист оних који су нас бирали - поручио је Ђурђевић.

И прије избора Ђурђевића, скупштинска већина предвођена СНСД-ом, показала је да постоји у пуном капацитету. Током избора Комисије за избор и именовања, умјесто једног предложеног члана из редова опозиоционих одборника, пристали су на још једног члана, што није био случај у ранијим сазивима, како су образложили. Опозициони одборници су тврдили да је већ тада прекршен Пословник јер није испоштован однос снага у Скупштини.

- Скупштинска већина има 22 одборника и нико то не спори, али осам одборника опозиције чини више од једне чевртине, а ако имате седам чланова минимум два морају бити из редова опизиције у Комисији - поручио је Славиша Марковић, одборник ПДП-а.

Љубиша Петровић, нови градоначелник Бијељине, је у експозеу обећао реформу Градске управе и најавио бољу сарадњу са Скупштином града и републичким институцијама у вези развоја Бијељине.

- Унапређење управљања локалним финансијама, побољшање функционисања јавних предузећа, боља привредна, демографска, популациона политика - навео је Петровић.

Скупштина је именовала 10 вршилаца дужности начелника одјељења у Градској управи и њиховим полагањем заклетве завршена је конститутивна сједница.

Комисија за избор и именовања претходно је одбила девет од 10 приједлога градоначелника за ова именовања, што је потврђено и гласањем одборника, а вршиоци дужности именовани су на приједлог надлежне скупштинске комисије.

Једини приједлог градоначелника који је скупштинска комисија и већина одборника подржала је именовање Стеве Тривковића /СНСД/ за в.д. начелника градског Одјељења за пољопривреду.

На чело одјељења за друштвене дјелатности именован је Самер ел Чек /СДА/, за борачко инвалидску заштиту Мићо Тодоровић /СП/, на чело комуналне полиције Ратомир Драганић /СДСС/, привреде Жико Савић /Демос/, стамбено комуналних послова Славиша Савић /СДСС/, просторног уређења Жељко Гребић /СНСД/, опште управе Маријана Мојић /Уједињена Српска/, за инспекцијске послове Младен Ђурић /Демос/ и финансије Гордана Којић /СДСС/.

Градоначелник Бијељине тврди да је код овог избора начињено "правно насиље" и најављује кривичне пријаве, те наводи да је предлагање в.д. начелника градских одјељења искључиво његово законско право.

Извор: РТРС/СРНА