latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:00 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Новалић: Потребна помоћ Дрвару, Гламочу и Грахову

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић данас је био на састанку у Дрвару са представницима општина Кантона 10 са већинским српским становништвом. Сарадња са свим нивоима власти је за ове повратничке општине неопходна, јер је то један од начина за изналажење проблема и опстанак.
Новалић у Дрвару - Фото: СРНА
Новалић у ДрваруФото: СРНА

Српски повратници у општине Босанско Грахово, Гламоч и Дравар дијеле исте или сличне проблеме.

- Лакше бих набројао које проблеме немамо него које имамо. Горући проблем наше општине је непостојање Дома здравља, односно адекватне здравствене заштите - рекао је Урош Ђуран, начелник општине Босанско Грахово.

Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч у први план ставља буџет.

- Имамо проблема са пуњењем буџета и комуналном инфраструктуром. Почели смо изградњу спортске дворане - рекао је Радивојша.

Ликвидност буџета и његово пуњење, проблем је повратничких општина, али и један од највећих за Дрвар.

- Ту је и оснаживање и рад локалних предузећа и помоћ у инфраструктурним пројектима, с обзиром да су улагања у инфраструктуру и комуналне дјелатности протеклих година била на минималном нивоу. У сваком случају има простора у дјеловању у различитим спектрима - истакла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Да су три повратничке општине Кнатона 10 угрожене и економски неодрживе, сагласан је и премијер Федерације, истичући да им је потребна већа финансијска подршка ентитета којем припадају.

- Данас смо се договорили да они сачине листу приоритета у свакој области - пољопривреде, ликвидност буџета, инфраструктура, културне и спортске дјелатности - и за два или три мјесеца, када ми у Влади видимо какаве су наше могућности, одржаћемо састанак о томе - рекао је Новалић.

Како одговорити проблему повратничких општина са већинским српским становништвом у Кантону 10, требало би да буде познато у наредном периоду. Проналазак системског рјешења за неразвијене општине у Федерацији, задатак је за будућност истакао је Новалић.