latinica  ћирилица
25/01/2021 |  17:45 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Кошарац: Регионална сарадња императив

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да је важно што постоји политичка одлука да се проблем плутајућег отпада на ријекама Лим и Дрина рјешава заједничким ангажовањем.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је на онлајн регионалном састанку, који је организован на иницијативу министра заштите животне средине Србије Ирене Вујовић, нагласио да је регионална сарадња императив.

Састанку су присуствовали и помоћник министра за екологију Републике Српске Свјетлана Радусин, министар екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе Ратко Митровић и представници хидроенергетских објеката у сливовима ријека, саопштено је из Министарства заштите животне средине Србије.

Представници Црне Горе изразили су спремност да заједничким пројектом за регулисање овог проблема три земље аплицирају за ЕУ фондове, чиме би дали добар примјер регионалне сарадње.

Митровић је предложио формирање комисије за разматрање проблема с циљу дефинисања даље сарадње, док је државни секретар у том министарству Данило Мрдак додао да нико не спори да највише отпада долази са територије Црне Горе, као и да мапирање несанитарних депонија још није урађено.

Мрдак је поручио да нема алибија да се не крене у хитне акције и мере.

Министар заштите животне средине Србије Ирена Вујовић предложила је да три земље потпишу меморандум о разумијевању, на основу којег ће се спроводити неопходне активности.

Вујовићева је указала на хитност рјешавања проблема отпада на Лиму и Дрини и позвала на сарадњу колеге на републичком нивоу, као и јединице локалне саомоуправе које се налазе у сливу ријека.

Она је додала да је у току уклањање више од 7.500 метара кубних пливајућег отпада који се накупио код бране Потпећ на Лиму.