latinica  ћирилица
25/01/2021 |  17:39 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Фоча: Изведена захтјевна операција, прва у БиХ (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча изведена је операција рака желуца са директним убацивањем лијека у трбушну дупљу. Ову процедуру, ријетку у свијету, за коју фочански хирурзи кажу да је прва у БиХ, извели су у сарадњи са водећим европским хирургом у овој области Милошем Бијеловићем.
Операциона сала у Фочи - Фото: РТРС
Операциона сала у ФочиФото: РТРС

Рак желуца једно је од најчешћих злоћудних обољења. Уз традиционално лијечење, шеста је година од када у познатим свјетским центрима примјењују процедуру - директно уношење лијека хируршким захватом.

- Лијек убија туморске ћелије, а убаци се у трбух, не иде кроз вене и крвне судове, већ преко баријере трбушне марамице. Тако не прелази дугачак пут и ефекти на тровање цијелог организма су минамални - каже Милош Бјеловић, начелник 10. Одјељења, Прве хируршке клинике КЦ Србије.

Захтјевна операција је вишедисциплинарна, у којој уз хируршки тим учествују и интернисти-онколози. Ускоро и нове процедуре.

- Наш план је да први пут у историји ове установе почнемо с отвореним и алапраскопским операцијама на једњаку - истакао је Ненад Лаловић, начелник Одјељења за хируршке гране Универзитетске болнице Фоча.

Од избијања пандемије у овој установи одговорили су на све изазове.

- Ми смо током 2020. имали негдје око 500 пацијената лијечених од ковида и више од 9.500 пацијената који су лијечени због других болести и хитних стања која смо били дужни да пружимо здравствену заштиту - наглашава Радмил Марић директор Универзитетске болнице Фоча.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, болницу је одликовала Оредном заставе са сребрним вијенцем.

- Мислим да је ова здравстена установа показала колико може, колико су њени љекари способни и колико има добар здравствени систем - додао је Марић.

Универзитетску болницу Фоча, Влада Српске, уз набавку опреме помогла је и с више од пола милиона КМ за опремање простора за лијечење обољелих од ковида 19.