latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:45 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Привремена обустава извоза крушке из Српске у Русију

Федерална служба за ветерину и фитосанитарну контролу Руске Федерације објавила је информацију о привременој обустави извоза крушке са територије Републике Српске у Русију.
Крушке - Фото: илустрација
КрушкеФото: илустрација

Поводом ове још незваничне информације која је објављена на сајту руске службе, данас је у ресорном министарству одржан састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића, директора Управе за заштиту здравља биља БиХ Горана Перковића и главног републичког пољопривредног инспектора Драгана Матаруге.

На састанку је закључено да су надлежне институције спремне да предузму све потребне мјере с циљем максималне предострожности како би се одговорило свим захтјевима и омогућило домаћим произвођачима несметан извоз пољопривредних производа у Руску Федерацију, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У саопштењу се истиче да Република Српска у потпуности разумије и подржава мјере фитосанитарне инспекције Руске Федерације којима се штити домаћа пољопривредна производња и домаће тржиште.

- Спремни смо да одговоримо на сва питања и да доставимо све податке којима располажемо како би се новонастала ситуација анализирала и превазишла у што краћем року - истакли су у ресорном министарству.

Састанку је требало да присуствују и представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, који су због новонасталих околности и недостатка званичне информације и потврде о привременој обустави извоза крушке, отказали своје присуство.

Из истог разлога отказана је и за данас најављена посјета предузећу Агроимпекс нова у Требовљанима код Градишке.

У ресорном министарству подсјећају да је у новембру прошле године фитосанитарна инспекција Руске Федерације вратила три пошиљке крушке у Републику Српску, гдје је у пратећој документацији наведено да је у пошиљкама утврђено присуство карантински штетног организма узрочника смеђе трулежи /Monilinia fructicola /Winter/ Honey/.

Инспекторат Републике Српске је предузео низ активности с циљем обезбјеђивања потпуног инспекцијског надзора над враћеним пошиљкама.

Доласком пошиљки на гранични прелаз, фитосанитарни инспектори су забранили стављање у промет и премјештање пошиљки које су ускладиштене у посебне коморе у хладњачама.

Извршен је детаљан фитосанитарни преглед спорних пошиљки у присуству експерата из ове области и представника свих укључених институција, те узорковање за лабораторијску анализу.

На основу извјештаја о резултатима лабораторијских анализа није потврђено присуство смеђе трулежи.

Због поврата наведених пошиљки издат је налог за појачан фитосанитарни надзор приликом извоза пошиљки крушке за Руску Федерацију, који, осим редовног фитосанитарног прегледа, подразумијева и обавезно узорковање плодова крушке с циљем утврђивања присуства узрочника смеђе трулежи из отворених комора из којих се припремају пошиљке за извоз у Русију, као обавезне мјере прије издавања фитосанитарног сертификата.

Република Српска је у сезони рода за 2020. годину у Руску Федерацију извезла 229 пошиљки разних врста воћа, од чега је 167 пошиљки крушке и, изузев три спорне пошиљке, није било случајева њиховог враћања.

Након враћања наведених пошиљки у новембру, из Републике Српске у Руску Федерацију извезено је још 80 пошиљки крушке.

У сезони рода за 2019. годину у Руску Федерацију извезено је 529 пошиљки воћа - јабука, крушака, бресака и шљива, од којих ниједна није враћена, додаје се у саопштењу ресорног министарства.