latinica  ћирилица
25/01/2021 |  10:47 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Мјесто вакцинације биће одређивано у зависности од категорије становништва

Мјесто вакцинације против вируса корона у Републици Српској биће одређивано у зависности од категорије становништва која се вакцинише, поручено је из Министарства здравља и социјалне заштите.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Здравствени радници биће вакцинисани у својим матичним здравственим установама, а запослене и кориснике домова за старија лица вакцинисаће тимови надлежних домова здравља у домовима за старија лица, објављено је на интернет страници Министарства.

- За остале особе које подлијежу вакцинацији, планирана је вакцинација у надлежним амбулантама породичне медицине или ће бити организовани пунктови у њиховим домовима здравља, у појединим случајевима и изван дома здравља, зависно од услова који постоје у конкретној локалној заједници - појаснили су из Министарства.

Све здравствене установе именују тимове који ће бити задужени за организацију, спровођење, праћење и извјештавање о процесу вакцинације против ковида 19, који ће бити обучени од Института за јавно здравство Републике Српске.

Едукација укључује информације о доступним вакцинама, начину чувања, начину апликације, надзору над провођењем вакцинације и сигурности вакцинације, неопходном извјештавању и слично.

Када је ријеч о томе да ли вакцине против ковида 19 обезбјеђују дуготрајну заштиту, из Министарства су напоменули да одговор на ово питање захтијева даље истраживање.

- Сувише је рано рећи да ли вакцине против ковида 19 обезбјеђују дуготрајну заштиту. Међутим, подаци охрабрују, пошто указују на то да већина особа које се опораве од ковида 19 имају имунолошку реакцију која обезбјеђује заштиту од поновне инфекције барем неко вријеме - иако се још испитује колика је та заштита и колико траје - навели су из Министарства.

За већину вакцина против ковида 19 које су доступне или у фази тестирања предвиђен је режим са двије дозе.