latinica  ћирилица
25/01/2021 |  07:31 | Аутор: Глас Српске

Антић: Изетбеговић иде Ђукановићевим стопама

Бакир Изетбеговић и његова СДА немају за циљ да прогласе потенцијалну Републику БиХ, нити да успоставе хегемонију или територију коју би контролисали Бошњаци, већ желе мирно да обесправе српски народ, онако како је то учинио Мило Ђукановић у Црној Гори. Дакле, без рата, само преваром и перверзним непримењивањем позитивних прописа само према једном народу, рекао је у интервјуу за Глас Српске историчар Чедомир Антић коментаришући посљедње изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића и све чешће притиске на Републику Српску у заједничким институцијама када је ријеч о питању нових преноса надлежности на нивоу БиХ.
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs) -
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs)

- Ту игру желе да спроведу тако што би укинули консензуалну демократију. Прво, одлукама нелегалног Уставног суда желе да испразне дејтонску садржину и да онда кроз демократске заједничке институције надгласавају српске представнике и постепено укину сва њихова права - истиче Антић.

На поитање како оцјењује посљедњу изјаву Изетбеговића у којој је за Србе рекао да су "лош народ" Антић наводи да се не може толико лоше говорити о Србима, а да то не поприми одлике екстремног шовинизма и расизма.

- Он је то показао. То смо видјели када је и његова супруга и могућа насљедница на трону бошњачких владара нападала новинарку једног медија због њене екавице. Чињеница је да је његова странка националистичка и шовинистичка и онда је сулудо свако његово позивање на демократију - сматра он.

Истиче да су разлози сложени, и да је најважнији међу њима је чињеница да му се дешава слични феномен који се дешавао његовом оцу.

- Наиме, године пролазе, он стари, а једини успјех који су постигли је политичка исламизација Бошњака. Други фактор је то да су претходни избори показали да поново почиње период у којем су одређене политичке снаге, такође обојене националистички, али не и вјерски, и које можда нису наклоњене Србима и Дејтону, али нису наклоњене ни СДА, добиле одређену подршку. Људи као Изетбеговић жељели би да спроведу идеје исламског интегризма и екстремизма по којем би они демократским средствима укинули државу - истакао је Антић.

Наглашава да би бити грађанин БиХ значило исто што и бити Бошњак, што даље значи бити муслиман, а бити муслиман би било бити исламиста.

- Сви који су читали Исламску декларацију то знају. Она је злокобнија од било којег документа који су донели Хрвати или Срби, ако изузмемо оно што је донијела НДХ - рекао је Антић.

Сматра да је бошњачки национализам је у вези са цијелом БиХ.

- Они је не прихватају као мултиетничку државу три народа, већ сматрају да би ратовима и недемократским режимима хтјели да обесправе Србе. Они тврде да таквог концепта нема нигдје, што није тачно. Треба погледати Швајцарску, Белгију, Либан, па у крајњој линији и бившу Југославију, која је и у доба монархије подразумијевала постојање других народа - нагласио је Антић.

На питање шта је крајњи Изетбеговићев циљ Антић наводи да нии желе да успоставе јединствени економски, културни и историјски систем, регије у којима би Срби били мањина без било каквих надлежности и да Срби постану гости у држави гдје су били већина прије геноцида од 1941. до 1945. године.

- Срби морају бити јединствени. Не смије да се пријети политичким противницима због изборног пораза, а ако је неко издајник, не треба за њега гласати, без обзира на заслуге у стварању Републике Српске - закључио је Антић.