latinica  ћирилица
24/01/2021 |  20:31 | Аутор: СРНА

Којић: Систем кажњавања у правосуђу БиХ доказ да су злочини над Србима дозвољени

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да се системом кажњавања у правосуђу БиХ ствара атмосфера код бошњачког народа да је дозвољено чинити злочине над Србима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Када је ријеч о злочинима над Србима од почетка рада Суда БиХ изрицане су или ослобађајуће пресуде или се изричу испод законског минимума, а с друге стране када су оптужени Срби онда имамо максималне казне, што није добро - рекао је Којић за АТВ.

Он је додао да огроман број злочина над Србима није добио судски епилог.

- Ако не казните адекватно злочин и не успоставите судску праксу једнаку за све онда долазимо до такве ситуације гдје од 2003. године, када је формиран Суд БиХ, створена атмосфера у ФБиХ да је због некажњавања дозвољено чинити злочине над Србима. У том смислу не треба да нас чуди изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ, гдје управо таква његова изјава може и подстиче Бошњаке на чињење нових злочина над Србима - навео је Којић.

Којић је рекао и да у Српској нису задовољни изреченом казном затвора команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину од 10 година посебно имајући у виду тежину самог кривичног дјела и начин на који су почињена.

- На Возући су одсијецане српске главе на најбруталнији начин и чињени су можда и најбруталнији злочини у цијелој БиХ. И онда имате то судско вијеће које је изрекло казну затвора од 10 година, а ако би се придржавали свих стандарда које су примјењивали када је ријеч о Србима ту би максимална казна требало да буде 20 година - рекао је Којић и додао да је то првостепена пресуда и да очекује од Тужилаштва да уложи приговор на висину казне Махмуљину.

Говорећи о ревидираној стратегији за процесуирање ратних злочина, Којић је истакао да се очекује да ће већ око 200 предмета бити пребачено на ентитете који имају довољне капацитете да, када је ријеч и о случају Сакиба Махмуљина, и нижерангирана лица могла бити процесуирана.

Што се тиче регионалне сарадње, Којић је навео да је проблем што Хрватска не жели да се бави злочинима које су починили њени држављани на територији Републике Српске и БиХ и да их процесуира.

Он је поменуо злочин у Бравницама, гдје је јасно утврђена одговорност Дамира Крстичевића, али је истакао да хрватско правосуђе упркос свим доказима не жели да предузме ниједну радњу.

Којић је рекао да ће пројектом "Атлас злочина" Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица бити документованои сви злочини над српским народом јер правосуђе БиХ тиме не жели да се бави.

- Историју нам не могу писати пресуде и морамо да оставимо траг да историчари сутра могу писати историју онакву каква је била - нагласио је Којић.