latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:11 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Херцеговачка кућа - примјер успјешних пословних резултата (ВИДЕО)

За три и по године, колико постоји, Херцеговачка кућа у Требињу изборила се за своје мјесто и постала препознатљива не само у регији него и шире.
Херцеговачка кућа - Фото: РТРС
Херцеговачка кућаФото: РТРС

Иако се у условима пандемије радило другачије, ипак то није утицало на рад ове куће која послује у саставу Аграрног фонда града Требиња.

И поред ограниченог и другачијег рада - задовољни су пословањем у протеклој години.

Ту се могу пронаћи традиционални херцеговачки производи. Богата палета гастро производа, али и домаће природне козметике, провлачи бројне посјетиоце, међу којима многи постану чак и стални купци.

Туристима је ово незаобилазно мјесто у Требињу. Мање их је било прошле године, али су ипак производи малих херцеговачких произвођача нашли своје купце. Успјели су да пословање прилагоде новонасталим условима и одрже га у обје куће - овој у Требињу и Херцеговачкој кући у Бањалуци.

- Све се добро продаје, сир пршут, вина, мед, домаћа природна козметика...Сви производи могу се купити и на другим мјестима, и на пијаци, али ови су здарвстевно испитани у Институту за јавно здравство - каже Веселин Дутина.

Да добро послују говори и податак да се ускоро очекује отварање и у Источном Новом Сарајеву.

- Пионири смо у овом послу у региону. Први пут се проозвођачима понудило нешто што је њима најнеопходније да за своје производе имају сигуран пласман на тржишту - додаје Дутина.

Број коопераната се повећава. Тренутно их имају 120. Један од њих, Недјељко Пажин, требињски пчелар, и његова породица, пчеларством се баве више од двије деценије.

- Звелики дио наших производа преко херцеговачких кућа у Бањалуци и Требињу пласирамо купцима, који су сигурни у квалитет. У Институту испитају наше прозводе двапут годишње, купци су сигурни у квалитет, а нама је остављен простор да повећамо производњу с обзиром на то да нам они продају велику количину - прича пчелар Недељко Пажин.

Породица Пендо мали је одгајивач смиља и производа од смиља, међу којима је и козметика на бази овог љековитог биља. Истичу да су до купаца стигли захваљујући управо  Аграрном фонду града Требиња. Тако су свој рад успјели да валоризују.

- Човјек кад почне са неком производњом мисли да је најтежи посао произвести нешто а онда се увјери да је најтежи посао наћи купца, односно наћи се на тржиту - наводи Љиљана Пендо.

Херцеговачка кућа је доказ да, када се идеја успјешно реализује, даје сјајне резултате. У овом случају задовољство је вишеструко - задовољни произвођачи, задовољни купци, доносе посебно задовољство и добре пословне резултате онима који су их спојили - Аграрном фонду.