latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:09 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Додик: Позив Изетбеговићу да се извини српском народу (ВИДЕО)

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, позвао је Бакира Изетбеговића, лидера СДА да се извини за то што је рекао да су Срби лош народ.
Извршни комитет СНСД-а - Фото: РТРС
Извршни комитет СНСД-аФото: РТРС

Срби у Републици Српској, које неки ових дана називају лошим народом, показали да знају управљати државом док, са друге стране, чак и многи странци говоре да у Федерацији БиХ влада општи хаос, поручио је Додик.

Изјава Бакира Изетбеговића била је једна од тема проширене сједнице Извршног комитета ове странке, на којој је разговарано и о, како је наглашено, незаконитој одлуци Централне изборне комисије БиХ да поништи изборе у Добоју и Сребреници.

- Позивам Бакира Изетбеговића да се извини српском народу због своје расистичке изјаве, изјавио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а, након сједнице Извршног комитета ове странке. Срби ће му можда и опростити, а ја се искрено надам да се каје због такве изјаве, рекао је Додик.

- Ми смо ово о њему знали и раније, али сада је добро у томе што су то чули сви. Изјаве господина Изетбеговића су биле из више разлога разочаравајуће и опасне. Ја не мислим да постоје лоши народи. Поштујем и уважавам све народе. Постоје добри и мањи дио лоших појединаца у сваком народу. Истински ми је жао да господин Изетбеговић има такав став. Реченица о народу који је по својој генетици лош је кориштена у прошлости и од људи који су отишли у неславну историју. Изетбеговић је својом изјавом напустио терен политичке борбе и упутио се на терен борбе против Срба. То смо могли да видимо у наративима које су нацисти овдје показивали у Другом свјетском рату - рекао је Додик.

Коментаришући одлуку Централне изборне комисије да поништи изборе у Добоју и Сребреници, Додик је изјавио да је ријеч о нелегалној одлуци.

Овим потезом, ЦИК је, оцјена је Извршног комитета СНСД-а, унио неповјерење у читав изборни процес.

- У Сребреници у току избора није било ниједног приговора на изборни процес, што би требало да буде основа за било какво понашање ЦИК-а. Тек након тога што су медијски, из Федерације прије свега, из Сарајева, Бошњаци дигли халабуку и зато што су покушали да направе случај, кад су видјели да су изгубили. Ето, они су успјели, зато што имају своје људе у ЦИК-у, оне који извршавају налог - додао је први човјек СНСД-а.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић је истакла да је одлука била непотребна игра ЦИК-а, супротно ономе што су прописи и закон.

- Сматрамо то изванзаконским дјеловањем, не само зато што се не поштује закон, већ што се улива додатно неповјерење према самом изборном процесу који проводе људи на такав начин, не поштујући ни рокове одржавања избора, рокове за било које друге ствари, од доставе материјала, до тога да су политички мотивисани, обојени - нагласила је Цвијановић.

Извршни комитет расправљао је и о мигрантској кризи у БиХ и закључио да Српској не може да буде наметнута одговорност. Српска ће, изјавио је Додик, помоћи, али остаје при ставу да на својој територији не жели кампове.

- Република Српска неће отварати кампове на свом простору, али исто тако подржавамо напоре Владе да набави 50 контејнера и у оквиру укупне бриге за мигранте то испоручи кампу Липа, како би тамо могло да се смјести до 500 миграната - закључио је Додик.

Додик је рекао да су на посљедњим локалним изборима грађани потврдили политику коју је та странка водила до сада и да ће наставити борбу за развој и опстанак Републике Српске.