latinica  ћирилица
24/01/2021 |  17:04 | Аутор: СРНА

Берош: Није било пропуста у лијечењу дјечака који је преминуо

Министар здравства Хрватске Вили Берош изјавио је да, према документацији коју је добио из клиника за дјечије и инфективне болести, није било пропуста у лијечењу једанаестогодишњег дјечака који је био позитиван на вирус корона и да је он, највјероватније, преминуо од мултисистемске упалне реакције.

- Према медицинској документацији која ми је достављана током јутра, не могу рећи да је било икаквих пропуста у лијечењу, односно у брзини лијечења јер је дијете адекватно примљено и обрађено - изјавио је Берош новинарима.

Он је додао да је смрт дјечака једна од најтужнијих вијести од почетка пандемије, те изразио саучешће његовој породици.

- Према литератури, код дјеце у доби од двије до 15 година, због инфекције, може доћи до прекомјерног упалног одговора који захвата крвне жиле и може захватити више органа - срце, плућа, бубреге, а често завршава најтежим исходом. То се, највјероватније, догодило у овом случају - појаснио је Берош.

Он је напоменуо да је дјечак на првом тесту приликом болничког пријема био негативан на вирус корона, те да је оперисан због доминантних симптома, након чега је преминуо.

Берош је нагласио да овај случај представља изузетак и да није уочен повећан број заразе вирусом корона код дјеце, преноси Хина.

Дјечак од 11 година, који претходно није био болестан, преминуо је ноћас у Клиници за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" у Загребу од посљедица ковида. Ријеч је о најмлађој жртви вируса корона у Хрватској.

Директор Клинике за дјечије болести у Загребу Горан Роић изјавио је раније данас да је код дјечака преминулог од ковида 19 дошло до ријетких и тешких компликација, односно имунолошке реакције на ову болест.