latinica  ћирилица
24/01/2021 |  16:51 ⇒ 16:51 | Аутор: СРНА

Џонсон разговарао са Бајденом о трговинском споразуму

Британски премијер Борис Џонсон рекао је америчком предсједнику Џозефу Бајдену да са нестрпљењем жели постизање трговинског споразума између Лондона и Вашингтона.

У саопштењу из Даунинг стрита наводи се да је иницијатива за нови договор дошла у телефонском разговору између двојице лидера током којег је било ријечи о глобалном одговору на пандемију вируса корона, о објави Бајденове администрације о повратку САД у климатски споразум из Париза и у Свјетску здравствену организацију.

Портпарол Бијеле куће Џен Псаки рекла је крајем седмице да администрација нема временски оквир за постизање новог трговинског договора јер је Бајденова пажња, углавном усмјерена на то да се под контролу стави пандемија вируса корона.

Бајденов кандидат за министра финансија Џенет Јелен, такође је сугерисала почетком седмице да предсједник САД није нестрпљив за постизање новог трговинског споразума.

У саопштењу из канцеларије британског премијера истиче се да су Бајден и Џонсон разговарали о "бенефитима потенцијалног трговинског споразума између двије земље и да је он поновио своју намјеру да ријешу постојећа спорна питања што је прије могуће".

Бијела кућа је саопштила да су двојица лидера говорила о борби против климатских промјена, сузбијању ковида 19 и осигурању глобалне здравствене сигурности, те о заједничким приоритетима у спољној политици.

Џонсон је трећи лидер са којим је Бајден разговарао од краја седмице. Амерички предсједник претходно је разговарао са канадским премијером Жастином Трудоом и мексичким предсједником Андерсом Мануелом Лопез Обрадором.