latinica  ћирилица
24/01/2021 |  08:41 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Мјестимично мокри и клизави коловози

У централним и југоисточним крајевима Републике Српске јутрос се вози по претежно влажним или мокрим и клизавим коловозима.
Киша -
Киша

Из Ауто-мото савеза Републике Српске пажњу скрећу на повремено јаке ударе вјетра, као и на учестале одроне земље и камења на коловоз на дионицама у усјецима и поред камених косина, те савјетују опрезну вожњу и подсјећају да је законски обавезно посједовање зимске опреме.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Р-И 1105 Мраковица-Подградци-Градишка.

На дијелу регионалног пута Р-459, Угљевик – Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком.

Из АМС препоручују свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Радови на изградњи кружне раскрснице изводе се на магистралном путу МИ-101 Клашнице-Лакташи /стара ознака М-16/ у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазницом кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја /осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова/. Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут.

Из правца Градишке петља Александровац; из правца Бањалуке возила код хотела “Ћубић“ преусмјеравају се на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи. /Радови су планирани до 19. априла/.

АМС Српске препоручује возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због извођења радова у тунелу Брчигово на магистралном путу МИ-114 /стара ознака М5/, дионица Саставци-Устипрача, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Из АМС возаче моле да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На релацијама путева међуентитетска граница Станић Ријека - Добој -међуентитетска граница Каруше /7. јануара - 25. јануара/, међуентитетска граница Хргови - Доњи Блажевац - Лончари - међуентитетска граница Лепница /29. децембар 2020. - 29. јануар 2021/ и међуентитетска граница Бањ Брдо - гранични прелаз Рача /15. јануар - 31. јануар 2021/ кретаће се превоз вангабаритног терета.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови и на изградњи МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-И 108, дионица Котор Варош-Ободник. /до 1. јуна /

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Р-413 Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима у временском интервалу од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Р-476а Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици /општина Нови Град/, саобраћај се одвија једном траком.

Забрањен је саобрћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МИ-101 дионица Клашнице 2 - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичим ударима предметни надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово рјешење је на снази од 24. децембра 2020. године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини - граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У информативној служби АМС Српске, у употреби је већ дуже вријеме посебан број "возачке солидарности" - 066/823-000 - на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра овог савеза о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу.

Возаче се позива да обавијесте АМС о застојима и проблемима на путу путем СМС броја "возачке солидарности", 066/823-000. Због великог броја позива на број 1285 информације о стању на путевима и помоћ на путу у Републици Српској возачи могу добити и на мобилни телефон 066/823-000 или путем интернет странице.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.