latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:07 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

АНПР камере у Бањалуци забиљежиле више од 21.000 прекршаја (ВИДЕО)

У Бањалуци су од јула прошле године АНПР камере, које имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака, односно нерегистрована возила, регистровале 21.046 прекршаја.
Саобраћајне камере - Фото: РТРС
Саобраћајне камереФото: РТРС

Крајем прошле и почетком ове године број нерегистрованих возила на бањалучким улицама смањен је за 50 одсто.

Из Полицијске управе поручују, захтјеви за регистрацију рјешавају се дан за дан, изузев оних који не испуњавају све услове.

Укупно 32 АНПР камере, које имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака, побољшале су стање безбједности у саобраћају у Бањалуци, што је, кажу у Полицијској управи, и био циљ њиховог постављања.

- У децембру смо уз помоћ АНПР камере идентификовали починиоца саобраћајне несреће код које је једно лице страдало, а који је побјегао са лица мјеста. Такође, идентификовано је више учесника у саобраћајним незгодама са повријеђеним лицима и материјалном штетом који су побјегли са лица мјеста незгоде - појаснила је Данијела Мучибабић, портпарол ПУ Бањалука.

Статистка каже да је на улицама Српске и БиХ око 10 одсто нерегистрованих возила. Осим што није легална, вожња нерегистрованог возила може вам проузроковати бројне проблеме, упозоравају у Републичкој агенцији за безбиједност саобраћаја.

Тако ћете у случају да сте учесник у саобраћајној незгоди, а возили сте нерегистровано возило, сву штету сносити ви, чак и ако нисте кривац.

Иако су допрнијеле побољшању безбиједности, АНПР камере бројним Бањалучанима створиле су проблеме. Мислећи да возе регистровано возило, а не рачунајући на трајање поступка регистрације од неколико дана, баш у тих пар дана, колико траје поступак регистрације, починили су и неки од прекршаја који су забиљежиле АНПР камере.

- Највећи проблем већине грађана је тај што оставе задњих пар дана пред истек регидтрације и дају пуномоћ осигуравајућем друштву да се продужи регистрација, а онда тај поступак траје јер су гужве. У сваком случају, као код сваког прекршаја, имате право тражити судску процјену, па да суд одлучи да ли сте криви - истиче Милија Радовић, помоћник директора Агенције за безбиједност саобраћаја Ррпублике Српске.

- Сам поступак регистрације возила је је управни поступак, а возило се сматра регистрованим оног момента када је окончан поступак, а не вршењем техничког прегледа и вађењем полисе осигурања - додаје Мучибабићева.

Из Агенцијие за безбједност саобраћаја грађане напомињу да регистрацију возила не остављају за задњи час!

Подсјећају, како бисте избјегли казну и неугодну ситуацију, закон дозвољава да 30 дана прије истека регистрације поднесете захтјев за продужење.

Напомињу, тиме нећете на полиси изгубити ништа, јер регистрација у саобраћајној се продужава са првим наредним даном од истека претходне регистрације.