latinica  ћирилица
23/01/2021 |  14:50 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Сахрањен пуковник у пензији Вељко Петрушић

Пуковник Војске Републике Српске у пензији Вељко Петрушић сахрањен је данас на Градском гробљу Баре на Палама.
Вељко Петрушић - Фото: nezavisne novine
Вељко ПетрушићФото: nezavisne novine

Пуковник Петрушић рођен је 1937. године у Црној Гори, општина Шавник.

Током ратних дејстава обављао је дужност замјеника команданта за позадину Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Кћерка покојног Петрушића, Весна Стакић, рекла је да је породици тешко, али да се морају борити и кренути даље, те да је њен отац много поштован човјек.

Она каже да јој је отац рођен у Црној Гори, али је цијели свој радни вијек као официр Југословенске народне армије провео у Седмој армијској области, те покривао БиХ и Хрватску.

- Године 1992. када је почео ратни сукоб у БиХ могао је да оде у Црну Гору, али је ипак остао уз народ. Ратни вијек провео је на простору БиХ и био на служби од Јахорине преко Сарајева, Зенице, Тузле - наводи Стакићева.

У име Борачке организације општине Пале, Ђорђе Ристичевић је истакао да је Петрушић био одан свом завичају у Црној Гори, те имао могућност да по избијању ратних сукоба у БиХ са породицом оде.

- Напротив, он остаје уз српски народ у БиХ да дијели исту судбину и бори се за Републику Српску. Тим поступком сврстао се у ред људи највећих моралних вриједности - рекао је Ристичевић.

Ристичевић наглашава да у судбносним временима, пуковник Петрушић без калукисања и колебања манифестује висок морал и војничку част, остајући вјеран војсци и држави којима је служио и не помишљајући да их изда и погази војничку заклетву.

Петрушић је са породицом одлучно донио одлуку да остане на Палама и овим просторима гдје је провео значајан дио животног вијека.

Иза Петрушића остали су супруга Сретенка, кћерке Весна и Валерија и унук Сергеј.