latinica  ћирилица
23/01/2021 |  11:27 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

О животу и дјелу Мире Фурлан - икони југословенског филма (ВИДЕО)

Тужна вијест - икона југословенског филма, Мира Фурлан напустила нас је у 66. години након неколико година борбе са здравственим проблемима.
Мира Фурлан - Фото: nezavisne novine
Мира ФурланФото: nezavisne novine

Од познате глумице од јуче се, свако на свој начин и са својим сјећањем, опраштају колеге, али и обожаваоци, не само на простору бивше Југославије, већ и Европе и свијета будући да је глумица остварила и завидну инострану каријеру.

Мира Фурлан рођена је 7. септембра 1955. у Загребу, гдје је дипломирала 1978. глуму на Академији драмске умјетности. Исте је године постала је чланицом ХНК-а у Загребу, гдје је остварила више запажених улога, за које је вишеструко награђивана.

Мира Фурлан добитница је Златне арене 1982. и 1986. 

- Само да склопим очи и осјетим љепоту око себе. И ухватим зрак на небу пуном звијезда. Удахни, издахни. То је све - биле су ријечи Мире Фурлан које су преплавилеТвитер након вијести о одласку глумице, која је преминула у 66. години.

- Гледам у звијезде. Ноћ је чиста и звјездани пут се чини тако близу. Не бојим се. Само да склопим очи и осјетим љепоту око себе. И ухватим зрак на небу пуном звијезда. Удахни, издахни. То је све - ријечи су које је Мира Фурлан изговарала као лик у ТВ серији Babylon 5, а са којима се од јавности, колега и публике , предосјећајући да јој је крај близу, опростила на друштвеним мрежама.

Једна је од ријетких глумица са ових простора која је успјела да оствари и завидну инострану каријеру.

Њене најпознатије улоге су у филмовима: Киклоп, Отац на службеном путу, Лепота порока, У раљама живота, Шпијун на штиклама, За срећу је потребно троје, Браћа по матери, Турнеја и други.

Такође је забиљежила велики број запажених улога и у серијама: Вело мисто, Смоговци, Вук Караџић, Путовање у Вучјак, Бољи живот, Вратиће се роде.

Током своје вишедеценијске позоришне и филмске каријере много пута је била награђивана. Већ на самом почетку каријере добила је награду Златне арене 1982. године за улогу Енке у филму Киклоп, као и за улогу Јаглике у филму Лепота порока 1986. године.

Неке од најпознатијих представа у којима је играла биле су Дундо Мароје, Мизантроп, Дубик, Месец дана на селу, Глорија, Алфа Бета, Хамлет, Три сестре, Мајка храброст, Роман о три љубави.

Због рата у Југославији, 1991. године са супругом Гораном Гајићем, режисером, отишла је у Америку.

У Сједињеним Америчким Државама наставља да игра у позоришту, прославила ју је улога у представи Антигона, коју је режирао њен супруг Горан. Мира је у Лос Анђелесу освојила награду Драмалогуе за најбољу позоришну улогу. Након ове представе играла је у Лоркиној Ђерми, која се изводила у престижном Indiana Repertory Theatre.

Када се преселила у САД, Мира Фурлан се појавила у чак 110 епизода поплуларне научно-фантастичне серије Babylon 5, у периоду од 1994. до 1998. године.

- Ово је ноћ велике туге, јер је наша пријатељица и другарица отишла путем гдје је не можемо досећи. Али као и код свих ствари, временом ћемо је сустићи и вјерујем да ће имати много прича и много нових улога за подијелити са свемиром  објавио је Michael Straczynski, аутор те научно-фантастичне серије.

У периоду од 2004. до 2008. године глумила је у једној од најпопуларнијих серија свих времена, серији Изгубљени. Глумила је Францускињу Данијел Русо, међутим, како јој није одговарала локација на Хавајима гдје се серија снимала, Мира се договорила са продуцентима да њен лик "убију".

Као угледна и призната глумица, 2014. је добила позив да предаје на Филмској академији у Лос Анђелесу, а након тога и на New York Film Academy.

 -Имала је поглед, била је тако дивна, талентована и духовита - пишу сви из Америке на Твитеру, подсјећајући да је њена улога у серији Babylon 5  била једна од најинспиративнијих у овој знанствено-фантастичној серији.

- Моје је срце данас тешко - пише група фанова серије Babylon 5, додајући: "Ово је огроман губитак. Била је дио једне од најбољих серија икад, њено срце и душа. Збогом великом таленту. Срест ћемо се поновно у ријеци душа."

Поред значајних улога у свјетски популарним серијама глумила је у неколико филмских остварења. У Лос Анђелесу је снимила је музички албум Songs From Movies That Have Never Been Made.