latinica  ћирилица
23/01/2021 |  08:53 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Влажни коловози у Херцеговини и доњем Подрињу

Због кише се у Херцеговини и доњем Подрињу вози по мокрим и клизавим коловозима, а у осталим дијеловима Републике Српске није било падавина и коловози су суви и мјестимично влажни, док се на путевима у већем дијелу Федерације БиХ саобраћа по влажном или мокром коловозу, уз мјестмично регистроване јаче ударе вјетра.
Мокри коловози - Фото: илустрација
Мокри коловозиФото: илустрација

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима јутрос скрећу пажњу на повремено јаке ударе вјетра, као и на учестале одроне земље и камења на коловоз на дионицама у усјецима и поред камених косина, те подсјећају да је зимска опрема законски обавезна.

Сви путеви на којима се изводе радови прописно су обиљежени привремено постављеном саобраћајном сигнализацијом која регулише саобраћај и чије поштовање је обавезно.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Р-И 1105 Мраковица-Подградци-Градишка.

На дијелу регионалног пута Р-459, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком. АМС препоручује свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Радови на изградњи кружне раскрснице изводе се на магистралном путу МИ-101 Клашнице-Лакташи /стара ознака М-16/ у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја /осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова/. Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто пут. Из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бањалуке возила код хотела "Ћубић" преусмјеравају се на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи. /Радови су планирани до 19. априла/.

АМС Српске препоручује возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због извођења радова у тунелу Брчигово на магистралном путу М-И 114 /стара ознака М5/, дионица Саставци-Устипрача, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Из АМС возаче моле да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију /у трајању од 90 дана, почевши од 24. октобра 2020/.

На релацијама путева међуентитетска линија Станић Ријека - Добој - међуентитетска линија Каруше /7. јануар - 25. јануар/, међуентитетска линија Хргови - Доњи Блажевац - Лончари - међуентитетска линија Лепница /29. децембра 2020. - 29. јануар 2021./ и међуентитетска линија Бањ Брдо - гранични прелаз Рача /15. јануар - 31. јануар/ кретаће се превоз вангабаритног терета.

Возачима се скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови и на изградњи МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-И 108, дионица Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Р-413 Котор Варош -Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима у временском интервалу од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Р-476а Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици (општина Нови Град/, саобраћај се одвија једном траком.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МИ-101 дионица Клашнице 2 - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичим ударима предметни надожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово рјешење је на снази од 24. децембра 2020. године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини - граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У информативној служби АМС Српске, у употреби је већ дуже вријеме посебан број "возачке солидарности" - 066/823-000 - на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС Српске о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу.

Из ово савеза позивају возаче да обавијесте АМС о застојима и проблемима на путу путем СМС броја "возачке солидарности", 066/823-000. Због великог броја позива на број 1285 информације о стању на путевима и помоћ на путу у Републици Српској може се добити и на мобилни телефон 066/823-000 или путем интернет странице.

Због магле видљивост је смањена на подручју Макљена /Прозор - Горњи Вакуф/Ускопље/, као и на путу Босански Петровац - Оштрељ - Дрвар. Савјетује се опрезнија вожња и напомиње да је посједовање зимске опреме законски обавезно.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен /Прозор-Јабланица/. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце: Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Због актуелних радова АМС издвајају и путеве Ступари - Живинице, Дрвар - Босанско Грахово, Громиљак - Блажуј и Шуица - Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.