latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:05 ⇒ 23/01/2021 | 07:55 | Аутор: sputniknews.com

Кустурица отворио онлајн Кустендорф: Песимиста у мени каже да је ово будућност (ВИДЕО)

Чини ми се да смо сада већ лансирани на другу планету и да је наша конверзација окарактерисана тиме што не можемо да се видимо у реалном времену. Надајмо се да је ово посљедњи пут, али песимистички дио мене ми говори да је ово будућност, рекао је вечерас прослављени редитељ Емир Кустурица отварајући 14. Кустендорф, овога пута у онлајн издању.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Оснивач фестивала је овога пута дочекао госте сам у празној сали, док су снимци њиховог обраћања емитовани на биоскопском платну.

Кустурица је током обраћања поздравио чланове овогодишњег жирија, редитељку Аличе Рорхавер, глумца Микија Манојловића, сниматеља и дизајнера звука из Француске Бруна Таријеа и француског директора фотографије Мишела Аматјеа.

Кустурица је истакао да је новим условима комуникације нападнут здрав разум, који креирамо гледајући филмове заједно и који креирамо живећи у овим условима комуникације.

- Вјерујмо да ће млади људи регенерисати и у своје руке преузети замисао кинематографије као што је некада била, као што је и даље, али је сада успјешно маргинализована - рекао је Кустурица.

Италијанска редитељка и чланица жирија Аличе Рорвахер се сложила да нам је потребно да се окупимо и заједно гледамо филмове и да можда чак заспимо уз филмове, сви заједно, што је, сматра, слатко, или да се смијемо и плачемо.

- Важно је ипак гледати филм који не можемо да контролишемо, јер данас када гледамо филмове на компјутеру и телевизији имамо контролу над филмом. Можемо да га зауставимо, премотамо, убрзамо. Људи губе могућност да буду у интеракцији са другом особом која можда живи неко друго вријеме у односу на њих, и сада мисле да имају контролу над свим - рекла је Рорвахер.

Морамо мислити песимистички, а осјећати оптимистички

Глумац Мики Манојловић се надовезао да је контролисати филм који се гледа потпуно другачији угођај за разлику од оног када га гледате у биоскопу са публиком.

- Ово је на неки начин усамљеност коју сам осјетио гледајући све ове филмове. Врло је лоша ситуација контролисати филм који гледате. Ми смо практично у монтажи у којој сте сами, али нама, као публици, потребни су људи око нас, да се осјећамо заједно - рекао је један од чланова жирија који ће додијелити награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје најбољим остварењима у такмичарском програму 14. Кустендорфа.

И остали чланови жирија су се сложили да се филм на прави начин може доживјети само у биоскопској сали, у заједници, и истакли да се надају да ће у будућности имати прилику да са другима подијеле тај доживљај.

- Морамо да мислимо песимистички, али да срцем будемо оптимистични - порука је чланова жирија.

Маја Гојковић: Догодине на Мокрој Гори

Фестивал је отворила потпредсједница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакавши да је Кустенодорф, по свом карактеру и шарму, један од најзначајнијих фестивала не само у Србији, већ и у Европи и читавом свијету.

- Спој младости оличен у више од 20 студентских филмова са остварењима доајена свјетског филма даје ону чаролију која Кустендорф издваја од других свјетских манифестација на којима су у првом плану такозване звијезде. Идеја коју носи овакво окупљање на фин и маштовит начин подстиче таленте из Србије, региона и цеијлог свијета да постану филмски ствараоци који ће оставити дубок траг у седмој умјетности као и сам оснивач Емир Кустурица и гости претходних фестивала Никита Михалков, Џим Џармуш, Џони Деп, Паоло Сорентино - нагласила је министарка.

Према њеним ријечима, јак ауторски печат и суптилно изнијансирана филмска поетика који кроз цеијлу каријеру прате професора Емира Кустурицу и остварења на овом фестивалу "стварају разлику између вјечности и пролазности, односно између праве умјетности и комерцијалне забаве!.

Маја Гојковић је фестивал прогласила отвореним поруком: Догодине на Мокрој Гори.

Рођендански омаж Феј Данавеј и нови филм Кончаловског

У оквиру церемоније отварања приказан је рођендански омаж глумици Феј Данавеј, која је 14. јануара напунила 80 година, а једну од улога остварила у Кустуричином остварењу "Аризона Дрим", као и документарни филм "Јунаци нашег времена" Емира Кустурице.

У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивала на програму је пет филмова и четири разговора Емира Кустурице с ауторима.

Публика на дигиталној платформи "kustendorf.online" има прилику да погледа филмове "Одлутала"Уне фон Мајдел из Немачке, филм "Нина", младог аутора из Бугарске Христа Сименова, филм "Киша" Пјотра Милчарека из Пољске, као и филмови Петра Пешута из Србије "За Васоту" и "Рио" Жење Казанкине из Русије.

Након остварења студената и младих аутора, у оквиру програма "Савремене теденције" приказује се филм "Драги другови!" Андреја Кончаловског и разговор Емира Кустурице с аутором.