latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:30 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Холивуд репортер објавио кратки филм о српском остварењу (ВИДЕО)

Филмски часопис Холивуд репортер објавио је кратки филм у коме аутор "Даре из Јасеновца" Предраг Гага Антонијевић и извршни продуцет филма Мајкл Баренбаум говоре о значају тог остварења, које ће од 5. фебуара бити приказивано у САД.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

Уз одломке из филма, који говори о страдањају српске дјеце и Срба козарског подручја у концентрационом логору Јасеновац током постојања усташке Независне Државе Хрватске, Антонијевић је истакао да је НДХ била једина земља на свијету која је имала логоре за дјецу.

Он је нагласио да је стална борба између добра и зла и да она никада не престаје.

Мајкл Баренбаум, који је и стручњак за Холокауст, наводи да је главно питање било како кроз очи дјетета проговорити о томе што се дешавало у концентрационом логору.

Овај филм је морао бити снимљен, јер су се ствари описане у њему - десиле, истиче Баренбаум и наводи да се нада да ће публика извући закључак да сваки човјек има могућност избора.

Филм "Дара из Јасеновца" прво ће бити представен пред публиком у САД, да би на прољеће био приказан пред европском публиком, па тако и у Србији 22. априла, на дан пробоја преживјелих заробљеника из хрватског конц-логора.

Србија је номиновала ово остварење за Оскар за страни филм, а налази се и у конкуренцији за Златни глобус.

Сценарио је написала Наташа Дракулић, а главну улогу дјевојчице Даре игра Биљана Чекић из Козарске Дубице.

Званични трејлер филма изазвао је велику пажњу, посебно на простору бивше Југославије.