latinica  ћирилица
22/01/2021 |  10:46 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Савчић: Блага казна Махмуљину и несразмјерна тежини кривичног дјела

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је као благу и несразмјерну тежини кривичног дјела првостепену пресуду Суда БиХ којом је командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин осуђен на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- Требало би анализирати висину казне и упоредити је са изреченима, прије свега Србима, за слична кривична дјела - рекао је Савчић Срни.

Савчић је рекао да му је познато много случајева код припадника Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске гдје је утврђена одговорност, а радило се не о убиству, већ о шамару, недозвољеној радњи малтретирања, гдје је висина казне приближна овој.

Нагласио је да је коначно дочекана једна првостепена пресуда против припадника такозване Армије БиХ на нивоу команданта корпуса и да се треба надати "да је кренуло по питању објективности и професионалности Суда БиХ", али да остаје да се види правоснажна пресуда у овом предмету.

- Вјерујем да ће поступајући тужилац адекватно образложити жалбу на ову пресуду. Треба, прије свега, добро познавати предмет, да ли је добро квалификовано кривично дјело у пресуди и да ли је висина казне адекватна тежини кривичног дјела - закључио је Савчић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.