latinica  ћирилица
22/01/2021 |  08:04 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Почиње 14. Кустендорф

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, који ће од вечерас до 25. јануара бити одржан у онлајн формату, имаће такмичарски програм од 22 краткометражна филма домаћих и иностраних аутора.
Кустендорф (фото:iskra.co/mecavnik) -
Кустендорф (фото:iskra.co/mecavnik)

Фестивал ће вечерас у 18.00 часова званично отворити оснивач ове манифестације Емир Кустурица и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић.

У оквиру отварања, осим представљања жирија, биће приказан рођендански омаж глумици Феј Данавеј, као и документарни филм "Јунаци нашег времена", Емира Кустурице.

Кустендорф ће ове године бити могуће прати преко дигиталне платформе, на веб адреси kustendorf.online, а посебна посластица за све љубитеље филма биће разговори оснивача Фестивала Емира Кустурице са свим учесницима - са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма "Савремене тенденције".

За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови младих режисера из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Сјеверне Македоније, Немачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.

О побједницима ће одлучивати међународни жири који чине награђивани италијански режисер Аличе Рорвахер, српски глумац Предраг Манојловић и сниматељ и дизајнер звука из Француске Бруно Таријер.

Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

У оквиру такмичарског програма, првог дана Фестивала биће приказано пет филмова и четири разговора Кустурице са ауторима.

Биће приказани филмови "Одлутала" Уне фон Мајдел из Њемачке, "Нина", младог аутора из Бугарске Христа Сименова, "Киша" Пјотра Милчарека из Пољске, као и филмови Петра Пешута из Србије "За Васоту" и "Рио" Жење Казанкине из Русије.

Програмска цјелина "Савремене тенденције" почиње у 21.00 час филмом Андреја Кончаловског "Драги другови!", а након филма, биће приказан разговор режисера са Кустурицом.

У оквиру "Ретроспективе великана", од 23.00 часа биће емитована прва епизода серије "Била једном једна земља", Емира Кустурице.

У оквиру програма "Савремене тенденције" биће приказана два остварења награђена на Венецијанском филмском фестивалу - "Драги другови!" Андреја Кончаловског - добитник специјалне награде жирија и "Госпођица Маркс" Сузане Никјарели овјенчан наградом филмских критичара, као и филм "Венди" редитеља Бена Зејтлина и "Каменоломац" редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано Де Серио.

У понедјељак, 25. јануара, биће приказан и посљедњи филм прослављеног јужнокорејског режисера Ким Ки Дука "Растварање", а затим ће услиједити разговор Емира Кустурице са продуценткињом и главном глумицом у овом филму Динаром Жумагалијевом.

У оквиру програмске цјелине "Ретроспектива великана" биће приказане четири епизоде серије "Била једном једна земља" Емира Кустурице.

Овогодишњи Кустендорф одржава се у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Мећавник града.