latinica  ћирилица
21/01/2021 |  21:09 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ носи превелики терет када је ријеч о мигрантској кризи

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да БиХ носи превелики терет када је ријеч о мигрансткој кризи с обзиром на број становника, те да је неко врло свјесно преусмјерио мигранте да преко БиХ траже пут ка Европској унији.
Липа - мигранти - Фото: РТРС
Липа - мигрантиФото: РТРС

- У БиХ је превише оних који немају право да се третирају као мигранти. Ту има људи који су држављани земаља које су нуклеарне силе и, према нашим извјештајима, управо ти људи највише праве немире и сукобе у камповима - истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да у БиХ постоје веома супротстављени ставови у вези са мигрантском кризом.

- На самом почетку су се искристализовали ставови из Републике Српске да је то безбједносно питање и да Република Српска не жели кампове на својој територији. Република Српска од тог става није одустала, она ће показати своју хуману страну у том погледу али задржавања миграната на њеној територији нема - поручио је Тегелтија.

Он је нагласио да у овом тренутку не постоји спремност ни миграната да буду позиционирани на цијелој територији БиХ нити спремност било ког дијела БиХ да их прихвати.

Говорећи о изјави предсједника СДА Бакира Изетбеговић да су то "расистички ставови", Тегелтија је за АТВ рекао да он у посљедње вријеме даје веома чудне изјаве и дијели лекције.

- Такав његов став апсолутно није тачан нити постоји расистички приступ у рјешавању мигрантске кризе - нагласио је Тегелтија, додавши да је став Српске реалан и да то јесте безбједносни проблем.

Он је навео да мигранти несметано долазе у БиХ и да велике земље, вођене својим интересима, политику у вези са мигранстком кризом усмјеравају како њима одговора.