latinica  ћирилица
21/01/2021 |  20:37 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Инциденти са мигрантима могу да се прелију ван кампова

Професор безбједности Предраг Ћеранић оцијенио је, послије сукоба миграната са полицијом у Блажују код Сарајева, да није немогуће да се такви инциденти прелију и ван мигрантских кампова и доведу до много озбиљнијих проблема.
Предраг Ћеранић (фото:sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (фото:sveosrpskoj.com)

- Инциденти ће бити све тежи и чешћи ако се нешто не предузме. Посебно је опасно то што међу мигрантима има и оних који су стигли са сиријског ратишта што лако може да доведе до преливања сукоба ван мигрантских кампова - рекао је Ћеранић.

Он је навео да мигрантска криза представља све већу безбједносну пријетњу по БиХ, те напоменуо да је у кампу у Бражују око 3.000 људи различитих структура, вјерских убјеђења, култура, што даје погодно тле за њихове међусобне обрачуне.

- Сад видимо да су спремни и да уђу у обрачун са полицијом - додао је Ћеранић за Спутњик.

Он је подсјетио да је до инцидента у кампу у Блажују дошло због сукоба између шиита и сунита, па је интервенисала и полиција, али су се онда мигранти удружили и заједно напали полицију.

- Све ово је показатељ да се мигрантска криза мора што прије рјешавати на свим нивоима, од кантоналног до Савјета министра, а не да се одговорност пребацује са једног на други орган - истакао је Ћеранић.

Ћеранић је нагласио да међу мигрантима има велики број повратника са сиријског ратишта, из Авганистана, али и припадника "Исламске државе" и ко зна како могу да одреагују.

Министар МУП-а Кантона Сарајево Адмир Катрица навео је да је ово само још један показатељ колико је огроман број миграната на једном мјесту, у једном мигрантском центру, проблематичан са аспекта контролисања ове ситуације и одржавања сигурности.

Он је у писаној изјави за "Спутњик" истакао да је само правовременом и ефикасном акцијом полиције МУП-а Кантона Сарајево спријечено наступање тежих посљедица до којих је врло лако могло да дође.

Два полицајца МУП-а Кантона Сарајево повријеђена су приликом интервенције на сузбијању нереда у мигрантском кампу у Блажују. У овом сукобу су мигранти преврнули и оштетили више полицијски аутомобила.