latinica  ћирилица
21/01/2021 |  13:22 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Договорена директна набавка вакцина (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас, након састанка са премијерима Републике Српске Радованом Вишковићем и Федерације БиХ Фадилом Новалићем о набавци вакцина против вируса корона, да је договорено да се крене у директну набавку.
Састанак у Сарајеву - Фото: РТРС
Састанак у СарајевуФото: РТРС

- Схватајући да очигледно постоји проблем у механизмима Ковакс и ЕУ, опредијелили смо се да кренемо и у процес директних набавки вакцина са њиховим произвођачима. Покренућемо тај процес са Фајзером и руским произвођачем, као и произвођачем вакцина из Кине - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре.

Он је истакао да ће ентитети и Брчко дистрикт сутра исказати своје потребе за оваквим врстама вакцина изван оних потреба исказаних у постојећим механизмима, након чега ће се кренути у набавку.

Према његовим ријечима, на састанку је констатовано да је пандемија ковида 19 глобално питање, као и њено превладавање, те да кроз тај систем треба третирати и процес вакцинације.

- Све што је био дио заједничких договора са Свјетском здравственом организацијом, као носиоцем те приче, је завршено везано за припреме за процес вакцинације. Уговорили смо набавку потребних вакцина кроз систем Ковакс од 1.232.000 доза вакцина, а постоје и расподјеле када су питању ентитети - напоменуо је он.

Тегелтија је подсјетио да је цјелокупни износ новца уплаћен, али да још нема испоруке, иако је било планирано да вакцинација крене крајем првог квартала ове године.

- Добро је да се у свијету вакцина појавило раније него што се очекивало и да су многе земље почеле са вакцинацијом, али то што није добро јесте да ни један нити други систем снабдијевања вакцина, који је потписала БиХ, у овом тренутку није почео да дистрибуише те вакцине - оцијенио је Тегелтија.

Он је поручио да ће данас, након састанка у Бриселу, бити јаснија ситуација када је ријеч о роковима доласка вакцина у систему заједничке набавке ЕУ.