latinica  ћирилица
21/01/2021 |  10:48 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Брнабић: Покушаћемо да произведемо "спутњик "

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да стручњаци из Института "Торлак" данас путују у Русију гдје ће посјетити погоне гдје се производи вакцина "спутњик", како би покушали да ту вакцину произведу у Србији.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

- Испратиће читав производни процес и пробаћемо да "спутњик" вакцину производимо код нас - рекла је Брнабићева за Телевизију Хепи.

Брнабићева је навела да је Србија једина у свијету која има кинеску "синофарм" вакцину, а да није учествовала у трећој фази клиничких студија, што говори о степену пријатељства са Кином.

Брнабићева је нагласила да је Србија до сада набавила више од милион вакцина, а да је у преговорима са произвођачима договорена испорука још шест милиона вакцина.

- Вакцина је доступна и бесплатна грађанима. Никога не враћају љекари, ко год жели да се вакцинише, то се и догоди. Поносна сам данас, али морам да радим и за сутра. Вакцина се прво резервише, а потом кад стигне слиједи регистрација - рекла је она.

Премијерка Србије је рекла да милион вакцина није мало.

- То је велики број, па чак и за Кину. Да се разумијемо, све смо ми то платили, али свакако много су нам учинили - рекла је Брнабићева.