latinica  ћирилица
20/01/2021 |  22:06 ⇒ 22:16 | Аутор: Б92

Пољска: Демонстранти грудвама, полиција узвратила сузавцем (ВИДЕО)

У Варшави су вечерас протестовале Пољакиње на позив Општепољског штрајка жена, антифашисти и привредници незадовољни "локдауном" због пандемије.
Варшава (фото: Screenshot /Twitter) - Фото: Тwitter
Варшава (фото: Screenshot /Twitter)Фото: Тwitter

Полицајци су одговорили сузавцем, а организатори саопштили да је ухапшено четворо демонстраната.

Полиција је упозоравала да су демонстрације нелегалне јер нису пријављене и да су на снази санитарне мјере.

Демонстранти су скандирали "Имамо право да протестујемо", "Ово је рат", "Скини униформу, извини се мајци", "Полиција ломи закон и руке женама", "Варшава слободна без фашизма", а било је и застава у бојама дуге, симбол борбе против диксриминације ЛГБТ мањина, као и застава ЕУ.

Општепољски штрајк жена организује уличне протесте од 22. октобра због пресуде Уставног суда да забрани као противуставан раније дозвољен вјештачки прекид трудноће када је плод тешко деформисан или оболио.

Рестриктиван закон који сада дозвољава прекид трудноће само ако је угрожен живот мајке или је трудноћа плод силовања и инцеста, тјера Пољакиње да рађају и бебе које ће убрзо умријети. Протест против тог закона претворио се у демонстрације против владе конзервативне странке Право и Правда.

Повод за вечерашњи протест је нови приједлог закона по којем грађани више неће моћи да одбију да плате казне за прекршај док чекају да их потврди суд.

Данас су у Варшави протестовали и власници туристичких агенција, хотелијери, таксисти и други превозници због противепидемијских мјера због којих су, како су рекли, остали без прихода, а помоћ државе је лоше организована и недовољна.