latinica  ћирилица
20/01/2021 |  18:19 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Бајден: Демократија је превладала (ФОТО/ВИДЕО)

Џозеф Бајден рекао је у првом говору након полагања предсједничке заклетве да је декомратија превладала, што су присутни на церемонији испред Капитола бурно поздравили.
Џо Бајден - Фото: Screenshot/YouTube
Џо БајденФото: Screenshot/YouTube

- Ово је дан Америке. Ово је дан демократије - рекао је 46. предсједник САД и додао да је упад у Капитол прије двије седмице "угрозио вриједност америчке демократије" и уздрмао темље Капитола.

Бајден је рекао да је су Америкацни "поново научили да је демократија драгоцјена" и да је "у овом тренутку превладала", пренио је Би-Би-Си.

- Захављујем претходницима из обје странке који су данас овдје - рекао је нови предсједник. Церемонији су присуствали бивши предсједници Бил Клинтон, Џорџ Буш и Барак Обама.

Бајден је рекао да је разговарао телефоном и са некадашњим предсјендиком Џимијем Картером /96/ и одао му почаст на служби којој је посвећен читавог живота.

Говорећи о изазовима са којима ће се суочити његова администрација, укључујући пандемију и успон "бијелих супремиста", Бајден је рекао да ће се супротставити свим препрекама и да ће их савладати.

- За то је потребна ствар која је најтеже ухватљива од свега у демократији: јединство - нагласио је Бајден.

Он је рекао да зна да говор о јединству некима може да изгледа наивно ових дана и да зна да су снаге подјеле међу Американцима дубоке и стварне, те да нису ништа ново.

- Јединство је пут којим треба ићи напријед - напоменуо је нови предсједник САД и описао америчку историју као "константну борбу" између идеја које се изговарају и стварности која се живи.

Камала Харис (фото: Twitter)

 

Он је позвао на више узајамног поштовања у друштву и рекао да "галама требада утихне", те да се "спусти температура".

Бајден је указао на чињеницу да је Камала Херис постала прва жена на позицији потпредсједника у америчкој историји.