latinica  ћирилица
20/01/2021 |  16:05 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Кантон Сарајево: Смањити боравак и кретање на отвореном у градској зони

На подручју Кантона Сарајево измјерене су повећане вриједности загађујућих честица у ваздуху, због чега кантоналне власти сугеришу становништву, посебно осјетљивим категоријама, да смање кретање и боравак у градској зони.

- Излагање високим концентрацијама загађујућих материја присутних у ваздуху код свих категорија становништва може изазвати респираторне тегобе, с тим да код осјетљиве популације и нелијечених хроничних болесника могу озбиљно погоршати здравствено стање - препоручено је из Завода за јавно здравство Кантона Сарајево.

Свим категоријама становништва сугерише се да обуставе напрезања и рекреативне активности, посебно у јутарњим и вечерњим часовима, када се загађујуће материје дуже задржавају у атмосфери, а уколико се планира боравити напољу, препоручује се ношење маске за лице са заштитним респираторним филтерима.

У наредним данима на подручју Кантона Сарајево очекују се варирања у концентрацијама загађујућих материја, као и пад у вриједностима усљед најављених падавина и појачаног вјетра, саопштено је из кантоналне Владе.

Према резултатима мјерења које је објавило удружење "Еко акција", индекс квалитета ваздуха у Сарајеву данас износи 158 и сврстава се у категорију нездравог.